Jedinstvena elektronska edukativna platforma: Nove mogućnosti za izvoz srpskog voća i povrća u SAD

23.07.2021

12:38 >> 12:40

0

Platforma pruža mogućnost postojećim i potencijalnim izvoznicima u sektoru proizvodnje i prerade voća i povrća da, na jednom mestu, saznaju sve neophodne i

Jedinstvena elektronska edukativna platforma: Nove mogućnosti za izvoz srpskog voća i povrća u SAD
Copyright Profimedia

Od ove nedelje domaćim proizvođačima, prerađivačima i distributerima svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća dostupna je jedinstvena elektronska edukativna platforma za izvoz hrane na tržište Sjedinjenih Američkih Država, ističu u Razvojnoj agenciji Srbije (RAS).

– Navedena platforma pruža mogućnost postojećim i potencijalnim izvoznicima u sektoru proizvodnje i prerade voća i povrća da, na jednom mestu, saznaju sve neophodne informacije o pripremi i izvozu na tržište SAD. To je omogućeno zahvaljujući elektronskom “Vodiču za izvoz voća i povrća na tržište SAD” i posebno pripremljenom video serijalu sa vodećim ekspertima u oblasti: tehnologije i bezbednosti hrane, FDA regulativa i uvoznih procedura, brendinga i dizajna proizvoda, onlajn prodaje hrane, špedicije i transporta prehrambenih proizvoda na ameriško tržište – objašnjavaju u RAS-u.

Važni kontakti i informacije

Istovremeno, kako dodaju, kompanije imaju priliku da uspostave kontakt sa ekspertima i dobiju konkretne informacije u vezi sa potencijalima tržišta, pripremom i realizacijom izvoza voća i povrća na ovo veliko svetsko tržište hrane. Pristup kompletnom sadržaju je besplatan uz registraciju preduzetnika ili kompanija, a pristup edukativnom materijalu je omogućen putem internet stranice RAS-a – vodic.ras.gov.rs.

Srpske maline su već “zauzele” oko 20 odsto američkog tržišta ovog voća; Ejaugsburg/Pixabay

Ova sveobuhvatna platforma je kreirana u okviru zajedničkog projekta Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) “Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope” u saradnji sa RAS.

– Zbog ograničenja usled pandemije kovid 19 i smanjenih mogućnosti za održavanje edukacija i treninga kompanija, ova prva domaća edukativna platforma za izvoznike svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća predstavlja jedinstven izvor informacija o tržištu SAD, uz mogućnosti da kompanije dobiju informacije iz prve ruke od vodećih eksperata u industriji hrane kod nas – rekao je Radoš Gazdić, v.d. direktor RAS-a.

Inače, kako naglašavaju u RAS-u, Sjedinjene Države su drugo najveće svetsko tržište hrane, odmah posle NR Kine. Procena vrednosti tržišta hrane u SAD je 924,4 milijardi dolara za 2020. godinu u poređenju sa Kinom 1.251 milijardi dolara i trećim tržištem na svetu – Indijom sa 463 milijardi dolara.

Planirani vebinari u septembru

– Očekuje se da će tržište hrane u SAD rasti po godišnjoj stopi od 1,8 odsto, dok će onlajn prodaja sa trenutnih sedam odsto skočiti na 11.2 odsto ukupne prodaje hrane u SAD, što predstavlja izuzetan potencijal za unapređenje prodaje prehrambenih proizvoda domaćih proizvođača na ovom tržištu – navode u RAS-u.

Pročitajte još

U cilju dalje promocije izvoza, pristupa tržištima i jačanju konkurentnosti našeg poljoprivrednog i prehrambenog sektora na tržištu SAD, kako dodaju, planirana je organizacija vebinara u septembru ove godine. Tom prilikom kompanijama će biti pružena mogućnost da dobiju najnovije informacije, saznaju sve o ključnim koracima u izvozu na američko tržište ili postave pitanja vodećim ekspertima u oblastima od značaja za realizaciju uspešnog izvoza voća i povrća na američko tržište.

Projekat “Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope” se finansira u okviru bilateralne podrške Republike Italije kroz Centralno-evropsku inicijativu (CEI) i Programa Evropske unije za razvoj preduzeća i inovacija Zapadnog Balkana WB EDIF.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike