Prijava na eAgrar: Za dva meseca eID broj uzelo 236.000 poljoprivrednika

20.03.2023

10:10

0

Prvi koraci za uvođenje sistema eAgrar započeti su 16. januara

Prijava na eAgrar: Za dva meseca eID broj uzelo 236.000 poljoprivrednika
Ilustracija - Copyright Ilustracija: Pixabay

Prijava u novi elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) počela je danas, istakla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ona je navela i da je za dva meseca eID broj preuzelo ukupno 236.000 poljoprivrednih gazdinstava.

- Prve korake za uvođenje sistema eAgrar započeli smo 16. januara, a sada smo u finalnoj fazi - rekla je ministarka za Tanjug.

Ona je istakla i da je uslov za korišćenje subvencija prijava na eAgraru.

- Što se tiče testnog perioda koji je krenuo od 16. marta, tokom poslednja tri dana mi smo registrovali ukupno 12.400 gazdinstva, odnosno, obnovili smo ili potvrdili njihovo stanje - rekla je Tanaskovićeva.

Kada prođe prvi krug prijave, sigurna sam, kaže ministarka, poljoprivrednici će shvatiti koliko su do sada vremena trošili obilazeći šaltere i uzimajući razne papire kako bi podneli zahtev za subvenciju.

- Administraciji će pomoći ovaj servis kako bi bila efikasnija i brža. Ideja je da svaku subvenciju nakon što objavimo javni poziv i zatvorimo ga, u roku od mesec i po dana isplatimo - kaže ministarka.

Tanaskovićeva apeluje da sve što nije tačno, a stoji u registrima, već danas poljoprivrednici isprave, bilo da se radi o parcelama ili o registru životinja.

- Kada pričamo o registru životinja koji se vodi kod Uprave za veterinu, poljoprivrednici moraju da imaju ubačen i broj poljoprivrednog gazdinstva, pored broja koji inače stoji u registru. Svaki naredni put, oni će pogledati svoje stanje i samo će jednim klikom podneti zahtev - kaže Tanaskovićeva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike