Zagorčavanje života: U svetu poskupljuje šećer

10.03.2023

10:17

0

Autor: 24sedam

Namirnica od koje zavise mnoge industrije na svetskoj je pijaci najskuplja u poslednjih šest godina

Zagorčavanje života: U svetu poskupljuje šećer
Ilustracija - Copyright Pixabay

Cena šećera na svetskim robnim berzama naglo je porasla u februaru, za gotovo sedam odsto, i stigla na najviši nivo od 2017. godine.

Ovaj skok cene vraća pometnju na tržište jer od šećera, kao sirovine, zavise mnoge industrije od konditorske pa nadalje, piše „Politika“, pa se javlja bojazan od novi poskupljenja proizvoda kao pred kraj 2022. godine.

Februarski skok cene izazvan je prvenstveno neizvesnošću oko kapaciteta proizvodnje, pogotovo u Indiji. Međutim, ni u Evropi stručnjaci nemaju dobre prognoze jer loše vesti stižu iz Francuske gde se očekuje najslabija setva šećerne repe unazad gotovo deceniju i po.

Suša, bolesti i presuda suda Evropske unije o zabrani pesticida koji se koristi za zaštitu šećerne repe rezultirale su manjom setvom, pa su proizvođači i prerađivači zabrinuti su da li će biti dovoljno šećera, piše Rojters.

Prošle je rod umanjen za sedam odsto zbog suše, dok je dve godine pad iznosio 30 odsto zbog pojave žutice šećerne repe i suše.

Velika nesigurnost oko proizvodnje dodatno je povećana odlukom suda EU koji je poništio ranije donetu odluku francuske vlade da dozvoli još jednu godinu korišćenja zabranjenih insekticida. Mnogi ratari kupili su seme šećerne repe pre presude EU. Zbog straha od pada proizvodnje francuska grupa proizvođača šećera „Kristal union” podigla je svoju cenu za ovogodišnji otkup nakon presude.

U Srbiji dobra setva

Istovremeno, poslednjih meseci cene šećera u Evropi dostigle su rekordne vrednosti. Najnoviji podaci pokazuju da je u decembru za tonu šećera trebalo izdvojiti 655 evra, što je za 56 odsto više u odnosu na isti period pre godinu dana.

U Srbiji se ove godine, zbog rekordnih podsticaja koja država daje, očekuju i znatno veće površine pod šećernom repom. Setva uskoro počinje, ali je prema nedavnim informacijama iz Poslovnog udruženja „Industrijsko bilje” još rano govoriti o budućim cenama ovog proizvoda koje bi mogle da se očekuju u maloprodaji i koje su i dalje pod kontrolom države.

Ono što je generalno dobra vest za potrošaće širom sveta je, da i pored skupljeg šećera, indeks cene hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) nastavlja da padaju. U februaru je vezao jedanaesti mesec zaredom. Niže su cene zabeležene su kod biljnih ulja, mlečnih proizvoda i delimično kod žitarica i mesa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike