Zasluženo u vrhu: Sirevi s Balkana zapaženi na svetskoj listi

13.06.2022

08:15

0

Autor: 24sedam

Dva crnogorska sira našla se na listi pet najboljih ovčjih sireva na svetu a u vrhu i sir iz Srbije i Hrvatske

Zasluženo u vrhu: Sirevi s Balkana zapaženi na svetskoj listi
Copyright Pixabay

Svako se na svetu ponosi svojim lokalnim sirom tako da nijednom sudiji ili sastavljaču liste najboljih nije lako da obavi svoj posao i ne ostane kuđen.

U takav pothvat su se upustili u „Taste Atlas“, svetskom atlasu hrane kada su ocenjivali svetske sireve i svojevrsna pirznanja dali priličnom broju sireva sa Balkana.

U ovom uglednom izboru visoko mesto zauzeli su najpoznatiji crnogorski, srpski i hrvatski sir, prenosi "Poslovni dnevnik".

Crnogorski specijalitet „njeguški sir“ našao se na visokom 2. mestu liste 50 najboljih sireva od ovčijeg mleka na svetu. Od posebnog sira s Lovćena bolji je samo tvrdi punomasni sir sa Sardinije, „pekorino fjoire sardo“.

Na listi „Taste Atlas-a“, na četvrtom mestu se našao poznati srpski zaštićeni proizvod „pirotski kačkavalj“, dok je „paški sir“ zauzeo je ugledno 11. mesto.

Dobar i sam, ali uz pršutu...

U objašnjenju se navodi se da je „njeguški sir“ autohtona vrsta sira iz grupe punomasnih tvrdih sireva, a originalni se proizvodi u širem području Lovćena koje uključuje i priobalno područje od Budve do Herceg Novog.

Ovo područje se poklapa i sa područjem proizvodnje ništa manje čuvenog „njeguške pršute“.

Njeguški sir proizvodi se prvenstveno od ovčijeg mleka, a može i od kravljeg ili mešano ovčijeg, kravljeg i kozijeg.

Zaštićeni srpski sir „pirotski kačkavalj“ u početku je izrađivan isključivo od ovčijeg mleka sa Stare planine, da bi se potom pravio i od kravljeg mleka.

Specifična aroma nastaje zahvaljujući bogatim pašnjacima. Na 40.000 hektara staroplaninskih pašnjaka, koji se prostiru na nadmorskoj visini od 1.300 do 2.000 metara, pedesetih godina prošloga veka bilo je više od 200.000 ovaca, a danas je to palo na manje od 30.000.

Staru slavu vraća mu „Mlekarska škola“ u Pirotu, nosilac i korisnik žiga zaštićenog proizvoda.

Hrvatski „paški sir“ je kao što i ime kaže s ostrva Pag. Proizvodi od mleka lokalne paške ovce a aromu mu daje oštra bura i aromatske biljke koje ovce pasu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike