aktuelno

Nemoguća misija: Kako odabrati „najbolji sir Balkana“? (FOTO)

25.02.2023

18:35

0

Autor: Georgi Mitev Šantek

Na „Balkan čiz festivalu“ danas i sutra pokušavaju da izvrše veoma težak zadatak i da izaberu „najboljeg“ među toliko dobrih sireva već tradicionalne izložbe dostojne Francuske ili Italije

Nemoguća misija: Kako odabrati „najbolji sir Balkana“? (FOTO)
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Mnogi su ih probali danas a ostalima preporučujemo da iskoriste nedelju i u beogradskom TC „Beo centru“ kušaju neke od najboljih sireva sa ovih prostora.

Izložba autohtonih sireva Balkana, „Balkan Cheese Festival“, održava se po 15 put a ove godine okupila je majstore sirarstva iz malih mlekara i zanatskih radnji Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore ali i Francuske i Italije. Ali na ovom svojevrsnom minisajmu, mogu se naći i proizvodi koje sigurno nećete naći ni u nekim najbolje snabdevenim prodavnicama u Beogradu.

- Ovo je način da šire tržište vidi naše male proizvođače iz regiona, da ih prepozna a da potrošači sami otkriju nove ukuse i svoje nove favorite među sirevima. Tako ćemo svi zajedno da više uživamo u sirevima a proizvođačima će biti lakše da imaju održivo poslovanje i da ostanu na selu i na svojim farmama – kaže za 24sedam Srba Jovanović, organizator festivala.

Nemoguća misija: Kako odabrati „najbolji sir Balkana“? (FOTO)24sedam.rs/G.M.Š.
Raznolika ponuda: Srba Jovanović, Balkan Cheese Festival

A ovaj festival nije samo mesto gde se svake godine već deceniju i po okupe proizvođači i pokažu svoje sireve, već je i prilika da se pokaže šta se to novo napravilo i u kom se pravcu ko razvija.

- Svaki put me iznenadi nešto drugo. Od novog ukusa do novog izgleda. Tako sada ovde imate izlagača koji ima sir sa lavandom ili čubrom, sir koji izgleda kao čips ili tortilja ali i onog koji sir stavlja u kalupe tako da izgleda kao heklani milje ili stolnjak – napominje Jovanović.

Među inovacijama na Sajmu sira ove se godine mogu probati nešto možda i potpuno neočekivano kada se pomene sir li mlečni proizvodi – sladoled od kozijeg mleka i čips-sir.

Da i od kozijeg mleka može da se pravi sladoled, upoznao nas je Dario Limić sa farme koza „Nana Kaas“ iz sela Jelička kod Banjaluke.

Ali ne samo sirevi

Na sajmu sireva zasluženo mesto našli su neke proizvodi koji imaju mlečno „poreklo“ ili jednostavno idu dobro uz parče sira. Jedna od njih je i posebna vrsta mlečnog putera.
- U pitanju je 99 odsto čista mlečna mast koja ne izaziva nikakve alergije, ne sadrži laktozu niti proteine, čak ni so ni šećer, a može da se koristi na veliki broj načina. Pošto ima visok stepen gorenja, tek na 400 stepeni, može da se koristi kao maslo ali i kašičicu možete dodati u čaj, deci u sok jer pomaže izgradnji mišićne mase, a odrasli ga stavljaju i u kafu. Nema rok trajanja a sazrevanjem posle 10 godina postaje i lekovit kod bolesti želuca poput gastritisa i čireva. Taj sazreli masla se koristi i po ajurvedi, a azijski narodi ga koriste i za mazanje kože kao zaštitu od sunca ili opekotina - objašnjava nam Sandra Popović iz novosadske firme „Čalabrc - Nebesa“, koja uz maslac pravi i pesto sos.

- U sladoledu je 90 odsto kozije mleko, imamo šest ukusa i oni koji su ga probali kažu da je to pravi sladoled, kremast i jakog ukusa više nalik italijanskom đelatu nego klasičnom sladoledu – kaže Limić.

Trenutno prodaju samo na teritoriji BiH ali od ove sezone planiraju širenje i na Srbiju, kako sa svojim sladoledom tako i zrelim kozijim sirom, koji im je osnovni proizvod.

Sir iz mešine i kačkavalj sa čokoladom ili tartufima

Na sajmu je atrakcija i sir kravlji sir iz ovčije mešine, koji prave „Hedonisti sa kamena“ a dolazi iz Hercegovine.

Za one koji vole kačkavalj izbor je posebno velik a ukusi nesvakidašnji, pogotovo u „Butiku kačkavalja“ iz Trstenika. Novitet za ovu godinu su im kačkavalji sa tartufima i lavandom, a za neke pređašnje već imaju klijentelu iako se kombinacija možda neočekivana – sir i čokolada.

- Imamo u ponudi 15 vrsta kačkavalja raznih ukusa, od običnog starog četiri meseca, zatim dimljenog od deset meseci, i one zrele odležale dve godine. Ukusi idu od čokolade i cimeta, belog luka, začinskih, ljutih, sira u vinu... do čvaraka i tartufa. Mleko je sa farmi isključivo iz netaknute prirode Goča. Na ponudu kačkavalja sa ukusom čokolade su se kupci već navikli, mada ima onih kojima je i dalje čudno što to nije slatko. Čokolada, odnosno kakao koji se stavlja je sa 75 odsto kako butera i on je sam po sebi više slan a ne sladak, tako da ide sa sirom – objašnjava nam vlasnica Mira Gilić.

Njihovi proizvodi ne idu samo preko društvenih mreža već se mogu nabaviti i u prodavnicama delikatesa u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Zlatiboru...

Najbolji sir Balkana u tri kategorije

Na beogradskom Festivalu sira dodeljuju se i nagrade i priznanja. Izlagači se i takmiče u tri kategorije sireva koje ocenjuje „senzorni panel“ petoro profesora Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, dok organizator dodeljuje priznanja za „najbolji tanjir sireva“ i najlepši štand. Na kraju predsednik Asocijacije autentičnih hedonista dodeljuje priznanje za najbolju inovaciju sajma.

Tu je na štandu i odličnog kozijeg sira iz Negotina ali i „srpska mocarela“ Ljiljane Janjić iz Podlukovice kod Valjeva, blagi sir sa čak 75 odsto mlečne masti. Ovaj proizvođač je poznat i po voćnim sirevima, kaže Srba Jovanović, ali je ove godine zablistala nečim dosad neviđenim – hrskavim čipsom od sira sa susamom, paprikom i bosiljkom.

Na Festivalu sira možete probati i kupiti slovačku „parenjicu“, koju je izložio Đerđ Laslo poznatiji kao Šulc.

- Tradicionalni slovački recept, sir sličan mocareli ali koji ne ide u salamuru, kako kod Italijana, već na dimljenje – kaže Šulc, koji je prvi put na sajmu.

Sir se proizvodi u Bečeju ali može da se narudžbinom onlajn, što već uveliko koriste brojni Beograđani, naš sagovornik .

Carski sir koji se jede „na kašičicu“

Na Festivalu sireva mogu se probati mnogi zreli sirevi, nalik onima viđenim u svetu ali ima i onih za koje svet može da nam pozavidi. Jedna od njih je svakako „carski sir“ koji pravi „Sirana Jovanović“ iz Smedereva. Taj sir odležava čak 50 meseci zbog čega i nije čudno što ga njegov prezimenjak Srba Jovanović zove „definitivno najjačim srpskim sirom“ te kaže da mora da se jede pomalo.

Čista ljubav i dobra energija

Srba Jovanović „svoj“ Festival sireva, koji s održava po 15 put, posvetio je dvema ženama koje su u njemu i razvile ljubav prema sirevima – svojoj baki i majci.
- Da nije njih i njihovog uticaja još dok sam bio dete, možda nikada ne bih otkrio francuski rokfor. Na njihov uticaj nadovezala se u odraslom dobu potreba da se ljubav prema sirevima proširi i na duge ljude a pomogne onima koji se ovim lepim poslom bave. Teško je ovo sve organizovati, i održati ovoliko dugo, ali kada se udruže neke dobre energije sve je ostvarivo  – kaže Jovanović.

- Naši sirevi su izrazito jaki i pikantni i mnogo znalci iz inostranstva koji su ga probali kažu da je jedan od najjačih po ukusu u Evropi. Ukusi su od klasika, preko aronije, višnje, žalfije... do belih tartufa - kaže za 24sedam Zvonko Jovanović, osnivač sirane.

Ali za ovakav delikates ćete morati da se malo potrudite da ga nabavite. Nema ga u prodavnicama, tek je u nekoliko restorana i ako ne iskoristite priliku na Festival sira ili nekoj sličnoj manifestaciji, moraćete da kontaktirate proizvođače direktno za kupovinu onlajn.

- Mi smo ipak zemlja belih sireva i ovako nešto, pogotovo zreli sirevi kao što su naši, imaju malu ali odabranu publiku. Zbog toga tražimo priliku da ih „pošaljemo“ negde na zapad, gde imaju drugačiju kulturu. Tu bi dobrodošla i podrška države, jer u Srbiji ima potencijala i za ovakav izvoz iako su neki Francuzi, Italijani i Holanđani koji su probali naš sir bili  zapanjeni da tako nešto postoji i kod nas – zaključuje Zvonko Jovanović.

Festival sira se za ovu godinu okončava sutra u 22 sata ali se na ovome neće stati. Organizator Srba Jovanović planira da proširi ponudu izlagača iz više zemalja van Balkana, tako da uz malo sreće ovo preraste i regionalni nivo koji sada uspešno prezentuje.

- Sada imao zemlje koje su gosti festivala, sada Grčku, pre nje Holandiju a sledeća je Španija, ali bismo voleli da ovo bude stalna postava – zaključuje sagovornik 24sedam.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike