Stiže predah s cenama, bar kod hrane: FAO indeks ponovo u padu

07.01.2023

13:22

0

Autor: 24sedam

Indeks cena pet najvažnijih grupa namirnica u decembru je vezao deveti mesec pada

Stiže predah s cenama, bar kod hrane: FAO indeks ponovo u padu
Žito - Copyright Profimedia/Pixabay

Svetski indeks cena osnovne hrane, FAO indeks, u decembru je i deveti mesec zaredom izgubio na vrednosti. Pad je ovoga puta bio 1,9 odsto u odnosu na novembar, na 132,4 poena, saopštila je Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

- Mirnije cene prehrambenih roba su dobrodošle nakon dve godine neizvesnosti i velikih skokova. Ali treba ostati obazriv jer nivoi cena hrane su i dalje visoki, mnogi blizu rekordnih, sa poskupljenjem pirinča, i sa mnogo preostalih rizika povezanih sa budućim isporukama – rekao je glavni ekonomista FAO, Maksimo Torero.

Decembarski pad predvode biljna ulja, sa pojeftinjenjem za 6,7 odsto od novembra. Sada se ova grupa proizvoda vratila na nivo od februara 2021, zbog dobrih prognoza za proizvodnju sojinog ulja kao i nižih cena nafte, bitne za proizvodnju i transport hrane.

Indeks žitarica je pao 1,9 odsto, pre svega zbog žetve pšenice u Brazilu koja je nadoknadila rast cena pirinča u Aziji.

Indeks mesa je niži za 1,2 odsto, jer je pojeftinila živina i goveđe meso, dok je svinjsko i ovčije poskupelo, pre svega zbog novogodišnjih i božićnih praznika u Evropi.

Mlečni indeks je, međutim porastao za 1,2 odsto, nakon pada od pet mesec. Veće cene sireva povećale su indeks, iako su cene maslaca i mleka u prahu pale.

Poskupeo je i šećer, za 2,4 odsto. Trgovce brine stanje useva zbog meteo-prilika u Indiji, kao i odlaganja „žetve“ šećerne trske u Tajlandu i Australiji.

Godišnje poskupljenje 14,3 odsto

Međutim, iako je pad prisutan mesecima, globalne cene hrane su ukupno povećane za 14,3 odsto na godišnjem nivou u 2022. godini.

FAO indeks cena hrane povećan je za 18 bodova u odnosu na prethodnu godinu na 143,7 boda u 2022. godini.

Ovaj globalni reperni indeks za primarnu hranu meri mesečne promene svetskih cena pet glavnih grupa prehrambenih proizvoda - žitarica, mesa, mlečnih proizvodi, biljnih ulja i šećera.

Najviše je u opštem indeksu porastao indeks cena mlečnih proizvoda, za 19,6 odsto. Nivo od sa 142,5 boda je najveći godišnji prosek od 1990. godine.

Indeks cena žitarica povećan je nešto manje, za 17,9 odsto ali je dostigao rekordnih 154,7 bodova u prošloj godini. Žitarice su prošle godine poskupele značajnih poremećaja na tržištu, prvo usled  nepovoljnih vremenskih prilika kod ključnih dobavljača, zatim kontinuiranom velikom globalnom potražnjom za hranom, a potom i viših troškova energije i ulaza, i na kraju rata Ukrajine i Rusije, dva velika svetska proizvođača.

Indeks cena biljnog ulja dostigao je, takođe rekordnih, 187,8 poena prošle godine - za 13,9 odsto više nego godinu dana ranije.

Indeks cena mesa veći je za 10,4 odsto od 2021. i u 2022. iznosio je 118,9 bodova. To je takođe najviši godišnji prosek od 1990. godine.

Kod šećera je poskupljenje bilo procentualno malo ali takođe značajno. Indeks cena je povećan za 4,7 odsto, na 114,5 poena što je najviše od 2012. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike