Apel PKS: Umesto uvoza, ribu treba da izvozimo u EU

14.01.2023

15:25

0

Moramo se izboriti za izvoz ribe u EU, jer samo tako možemo a održimo domaće ribarstvo

Apel PKS: Umesto uvoza, ribu treba da izvozimo u EU
Kvalitetnog domaćeg šarana sve manje - Copyright Profimedia

Uvoz rečne ribe u Srbiji za 11 meseci prošle godine porastao je za 300 odsto u odnosu na isti period prošle godine, upozoravaju iz PKS

Uvoz ribe u Srbiju, i to one koju i sami proizvodimo ili možemo da proizvodimo je porastao 300 odsto u 2022. godini, kaža podaci Privredne komore Srbije.

Ukoliko Srbija želi da poveća proizvodnju ribe neophodno je da ribnjake oslobodi vodnog doprinosa i uvede posebnu finansijsku pomoć ribnjacima za svaki kilogram izvezene ribe, izjavila je za Tanjug viša savetnica u Udruženju Privredne komore Srbije (PKS) za stočarstvo Mirjana Miščević.

- Samo izvoz ribe može povećati proizvodnju, a mi našu ribu ne izvozimo u zemlje EU. Stoga Uprava za veterinu mora omogućiti izvoz ribe u EU - kazala je Miščević.

Govoreći o situacijama u drugim zemljama, koje proizvode ribu, Miščević kaže, da su na primer ribnjaci u Češkoj i Hrvatskoj oslobođeni plaćanja vodnog doprinosa, a Hrvatska za svaki kilogram izvezenog šarana plaća ribnjacima jedan evro i da Srbija mora da uradi isto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike