Svinjogojstvo neisplativo: Proizvođači traže duplu subvenciju i ograničen uvoz

06.02.2021

11:52

0

Proizvođači svinjskog mesa u Srbiji traže dodatnu podršku proizvodnji kako bi parirali konkurenciji iz EU

Svinjogojstvo neisplativo: Proizvođači traže duplu subvenciju i ograničen uvoz
Copyright Foto:AgroTV

Proizvođači svinjskog mesa u Srbiji zatražili su od Ministarstva poljoprivrede dodatne subvencije po grlu od 2.000 dinara. Aktuelne subvencije po grlu su 1.000 dinara ali to nije dovoljno da se uz prodajnu cenu pokriju ni troškovi proizvodnje.

Pročitajte još:

Cene svinjskog mesa su pale u Evropi zbog epidemije afričke kuge, koja je delimično onemogućila izvoz, i manje potrošnje zbog “zatvaranja” usled pandemije kovida, pa su se pojavili viškovi svijna koji su krenuli i ka Srbiji.

Zbog “nekontrolisanog uvoza” pale us domaće cene a hrana poskupela, kađu stočari, pa su gubici više od 20 odsto u odnosu na uložen novac.

Prema podacima sa terena, nakupci sada nude 110 dinara po kilogramu žive vage, a trebalo bi bar 170 dinara. Cena kukuruza i druge stočne hrane je bila 160 do 170 dinara po kilogramu, i to pre poskupljenja.

Zbog toga deo proizvođača traži da se uvedu prelevmani na uvoz svežeg mesa i proizvoda od mesa a da se uvoz smrznutog mesa i prerađevina ograniči kvotama. Na domaćem tržištu trebalo bi smanjiti i porez na dodatu vrednost (PDV) na stočnu hranu na deset odsto, smatraju oni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike