Klaničari ispravljaju krivu Drinu: Kako zaštititi domaću proizvodnju mesa

11.02.2021

12:00 >> 12:17

0

Resorni ministar i klaničari razgovarali o mogućnostima zaštite domaće industrije od konkurencije iz inostranstva

Klaničari ispravljaju krivu Drinu: Kako zaštititi domaću proizvodnju mesa
Ilustracija - Copyright Pixabay/Jai79

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović održao je danas sastanak sa predstavnicima klaničarske industrije Srbije, na kome je postignuta saglasnost o potrebi još veće  orijentacije ka domaćoj proizvodnji i prihvatanju što veće količine domaćeg mesa za potrebe klaničarske industrije.

Upravi za veterinu je dat nalog da dodatno pooštri mere prilikom uvoza, poštujući najviše zdravstvene standarde, kako bi se zaštitilo domaće tržište.

Inače, prethodnih dana održana je serija sastanaka proizvođača svinja i prerađivača.

– Potpuno smo saglasni da će u narednih par nedelja doći do rasta tražnje za domaćom sirovinom, a u isto vreme i cene na domaćem tržištu – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede krivca za aktuelnou sitaciju je našlo u onima koji su pre više od deceniju i po pregovarali o uslovma Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP) i tada “ispustili  priliku da kvalitetno zaštite mesnu prerađivačku industriju, zbog čega se i danas u jednom delu te privredne aktivnosti plaća danak tome”.

Pročitajte još:

Ministarstvo poljoprivrede i druge nadležne institucije će naći način da reše „ovaj teški faul“ koji je učinjen prerađivačima mesa, indirektno i samim uzgajivačima svinja, poručuje Ministarstvo.

Proizvođači svinjskog mesa u Srbiji zatražili su nedavno od Ministarstva poljoprivrede dodatne subvencije po grlu od 2.000 dinara. Aktuelne subvencije po grlu su 1.000 dinara ali to nije dovoljno da se uz prodajnu cenu pokriju ni troškovi proizvodnje.

Cene svinjskog mesa su pale u Evropi zbog epidemije afričke kuge, koja je delimično onemogućila izvoz, i manje potrošnje zbog “zatvaranja” usled pandemije kovida, pa su se pojavili viškovi svijna koji su krenuli i ka Srbiji.

Zbog “nekontrolisanog uvoza” pale us domaće cene a hrana poskupela, kađu stočari, pa su gubici više od 20 odsto u odnosu na uložen novac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike