Debele svinje pretvaraju se u male rudnike zlata: Mast i čvarci dostižu rekordno visoke cene, kilogram košta preko 2.000 dinara!

08.12.2022

13:30

0

Ovaj jedinstveni srpski specijalitet izazvao je divljenje stranaca

Debele svinje pretvaraju se u male rudnike zlata: Mast i čvarci dostižu rekordno visoke cene, kilogram košta preko 2.000 dinara!
Srpski specijalitet - čvarci - Copyright Foto: RINA

Prethodnih meseci sve je poskupelo, a visoko na listi namirnica s novim, paprenim cenama je svinjska mast, a samim tim i čvarci. Širom Srbije za kilogram ovog autentičnog domaćeg proizvoda sada morate izdvojiti čak i preko 2.000 dinara, pa ove "bombone od svinje" polako postaju luksuz na trpezama.

Vredni domaćini koji ih svake godine prave konačno su dočekali svojih pet minuta.

- Napraviti dobar čvarak nije nikakva nauka, potrebna je samo dobra, debela svinja. Mora biti puna masti, koja se kasnije cedi i prži. Može se reći da postoji tri vrste čvaraka - onaj seljački, krupan, pun masti, pa duvan čvarci, koji su skroz suvi, ali i onaj srednji, ne tako mastan kao seljački -  rekao je za RINU Dragoljub Nikolić, koji se već deceniju bavi preradom mesa, i dodao da se ipak mora biti pažljiv u pripremanju.

- Šerpa ne sme da se ispusti iz vida ni za sekund, niti da se pretera sa prženjem, jer čvarci mogu postati bezukusni, kao pesak da jedete, a to onda nije to - dodaje ovaj domaćin.

Foto: RINA
 

Tajna u spremanju čvaraka ne postoji, potrebni su samo lagana vatra i višečasovno mešanje, dok ruke ne zabole, kako bi čvarci bili rumeni, mirisni i hrskavi.

- Svake zime se kod nas zna tradicija. Prvo se kolje svinja, a zatim prave specijaliteti. Čvarci su nezaobilazni, i to oni duvan, koje dobro iscedimo i osolimo tako da budu fenomenalni za jelo, mogu da ih jedu i oni koji čuvaju liniju - priča Dragoljub iz sela Brajići.

Foto: RINA
 

Nema sumnje da je Srbija jedinstvena i po čvarcima, jer prevod za ovaj delikates na engleski jezik ne postoji, ali kako su potvrdili evropski stručnjaci, svakako su sinonim za dobar ukus i neodoljiv zalogaj.

Potvrda da se u našoj zemlji oni najbolje prave stigla je i pre dve godine sa Internacionalnog instituta za ukus i kvalitet iz Brisela.

Ovaj jedinstveni srpski specijalitet izazvao je divljenje stranaca.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike