Drastičan pad prometa na Produktnoj berzi: Nema kupaca, cene morale dole

03.12.2022

07:33

0

Veoma veliki pada prometa, i ne tako mali pad cena žitarica zabeležen je ove nedelje na srpskoj robnoj berzi

Drastičan pad prometa na Produktnoj berzi: Nema kupaca, cene morale dole
Kukuruz na vetrometini - Copyright Profimedia

I na Produktnoj berzi u Novom Sadu kao da je ove nedelje duvala košava. Kupaca je bilo toliko malo da je promet pao gotovo 80 odsto. A sa manjim prometom došle su i manje cene...

Izrazito mali promet zabeležen je ove sedmice na robno-berzanskom tržištu, kaže nedeljni izveštaj Produktne berze u Novom Sadu.

Gotovo odsustvo tražnje ali i manja ponuda na tržištu doveli su do količinski manjeg obima trgovanja. Preko berze prometovano je svega 800 tona robe, što je nedeljni pad od 78 odsto. U odnosu na četvoronedeljni prosek to je pad od 79 odsto, a čak 84 odsto manje nego u ovo doba prošle godine.

Ukupna finansijska vrednost prometa je 32,3 miliona dinara (28,3 hiljade evra). U odnosu na prethodnu nedelju to je 4,5 puta manji promet a u odnosu na prošlu godinu oko 83 odsto.

Kukuruz pao na 33,3 dinara

Početkom nedelje kukuruzom se trgovalo po ceni od 34 dinara za kilogram bez PDV-a. Gotovo odsustvo interesovanja kupaca dovelo je do nižih cenovnih nivoa na strani ponude, te se u nastavku nedelje kukuruzom trgovalo po ceni od 32,50 dinara.

Do kraja nedelje je došlo da ni ponuda na 32 dinara nije naišla na odgovor kupaca. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 33,25 dinara (36,58 dinara sa PDV-om), što je nedeljni pad od 2,18 odsto. Prošle godine, međutim, u ovo doba kukuruz je koštao 25 odsto manje nego danas.

Pšenica pala i  više

Statistički najveći pad cene beleži se kod pšenice. Ova žitarica trgovana je u cenovnom rasponu od 34,5 do 37,5 dinara za kilogram bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta.
Tokom ove nedelje beleži se veća tražnja za pšenicom sa minimum 10,5 procenta proteina. U ponudi je dominantna bila pšenica sa većim sadržajem proteina od 13 odsto.

Ilustracija:24sedam/Produktna berza
 

Nedeljni ponder iznosi 34,92 dinara bez PDV-a (38,41 sa PDV-om) što je pad od 5,94 odsto. I ovde je zabeležen godišnji ali mnogo manji nego kod kukuruza – samo 7,5 odsto.
Soja ne četvoromesečnom dnu

Na tržištu soje je bilo veoma mirno od početka nedelje. Ova uljarica trguje se na najnižem cenovnom nivou u poslednja četiri meseca. Odsustvo većeg interesovanja kupaca i slaba ponuda doveli su do toga da cena soje beleži silazni trend.

Ugovori za soju, uz obračun kvaliteta, zaključeni su po jedinstvenoj ceni od 69 dinara za kilogram bez PDV-a, što je ujedno i ponder cena. Ukoliko uporedimo sa prethodnom nedeljom, cena je na nižem nivou za 2,70 odsto, a na godišnjem 7,4 odsto.

Od ostalih roba trgovalo se suncokretovom sačmom po ceni od 34,80 dinara bez PDV-a. Ugovor za stočni ječam, sa HL 58kg zaključen je po ceni od 34,20 dinara za kilogram bez PDV-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike