Više od 400.000 tona đubriva iz Rusije blokirano u evropskim lukama

23.11.2022

10:12

0

Najveća količina blokiranog đubriva je u lukama u Estoniji, Letoniji, Belgiji i Holandiji

Više od 400.000 tona đubriva iz Rusije blokirano u evropskim lukama
Ilustracija - Copyright Pixabay

Više od 400.000 tona ruskog đubriva blokirano je do sada u evropskim lukama zbog zapadnih sankcija, saopštio je danas šef ruske Komisije za proizvodnju i trgovinu mineralnim đubrivima (RSPP) Dmitrij Mazepin na sastanku sa predsednikom Vladimirom Putinom.

- Glavni problem verovatno predstavlja činjenica da je velika količina đubriva zamrznuta u evropskim lukama. Uralhem je imao 262.000 tona blokiranog đubriva u lukama u Estoniji, Letoniji, Belgiji, Holandiji, Akron 52.000 tona, a EuroHem skoro 100.000 tona - rekao je Mazepin, prenosi agncija Tas s.

On je dodao da je Komisija RSPP-a pokušala da reši problem na mnogo načina kako bi obezbedila isporuku đubriva namenjenog tržištima u razvoju, uključujući Afriku.

Hitno smanjiti zavisnost

Inače, usled smanjene proizvodnje u Evropi smanjuje se dostupnost đubriva širom sveta, što ima direktne, negativne posledice po globalni sistem ishrane i prehrambenu sigurnost, preneo je Agroklub.

Norveški proizvođač đubriva "Yara" upozorava na to, i poziva EU i nacionalne vlade da hitno i odlučno deluju kako bi omogućile smanjenje zavisnosti Evrope od Rusije u pogledu hrane i đubriva.

Iz kompanije saopštavaju da je snažna evropska industrija đubriva ključna ne samo za osiguranje prehrambene sigurnosti na opštem nivou, već i za osiguranje da naš kontinent može da nastavi da preuzme vođstvo u zelenoj tranziciji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike