Kako do kuće za mlade na selu: Spremite se za veći budžet

16.11.2022

19:30

0

Rebalansom budžeta udvostručen je fond za kupovinu kuća na selu koje se poklanjaju mladima, a za novi ciklus možda se spremaju i neke novine

Kako do kuće za mlade na selu: Spremite se za veći budžet
Mladi na selu - Copyright Profimedia

Rebalansom republičkog budžeta za program kupovine kuća na selu za mlade obezbeđeno je dodatnih 580 miliona dinara (4,94 miliona evra), čime je fond za ovaj veoma uspešni državni program udvostručen. Nakon godine u kojoj je obezbeđeno 1.101 kuća za porodice "povratnika“ na selo, to je odličan uvod u donošenje budžeta za 2023. godinu i novu sezonu u kojoj bi moglo da bude i nekih promena, kaže za 24sedam Milan Prostran, zamenik Komisije za dodelu kuća pri Ministarstvu za brigu o selu.

- Taj veći fond je u skladu sa povećanim zahtevom i interesovanjem mladih da se sa porodicama skuće na selu. Zahteva ima više od mogućnosti ali sada ćemo zadovoljiti dobar deo. Nadamo se da će budžet za sledeću godinu da prati ovaj uvećani i da ćemo moći da obezbedimo barem 1.000 kuća za 1.000 porodica – navodi Prostran.

I u narednih 15 godina...

Komisija sa dodatnim budžetom počinje da radi sledeće nedelje i odlučivaće samo o već prispelim zahtevima za dodelu seoskih kuća koji su podneti do 1. novembra.

Ali, oni koji nisu imali sreće da dobiju kuće u ovom krugu, ne treba da gube nadu jer u Ministarstvu za brigu o selu kažu da će se program nastaviti i po svemu sudeći i uvećati i u 2023. godini.

- Ove godine smo konkurs za dodelu raspisali u februaru, a sledeće bi možda mogli i ranije. Mi smo spremni i čim dobijemo budžet možemo da krenemo u proceduru. Ovaj program se već kao pilot pokazao veoma uspešnim i trebalo bi da traje bar 10 do 15 godina kako bi oživeli i podmladili naša sela. U novom programu ćemo razmotriti eventualno da li treba da se poveća cena kuće i okućnice koja se plaća. Ona je dosad bila u protivvrednosti 10.000 evra, ali nekretnine su u Srbiji poskupele – najavljuje Prostran.

Kako doći do kuće na selu

Pravo učešća na konkursu za dobijanje kuće na selu u vlasništvo imaju supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelj i mladi poljoprivrednici koji ispunjavaju propisane uslove. Osnovni uslov je da podnosioci prijave budu punoletni državljani Srbije sa prijavom boravišta u zemlji, mlađi od navršenih 45 godina života, da nisu vlasnici ili suvlasnici nekretnina i da nisu u postupku odobravanja kredita za kupovinu i adaptaciju nekretnina.

Vikipedia
 

Kandidat ne može da bude neko ko je u prethodnih pet godina imao pa prodao ili poklonio nekretninu u Srbiji. Takođe, kandidati ne mogu da budu osuđivani za krivična dela.

I na kraju, da bi se po ovom osnovu "poslovalo“ s državom, odnosno dobila subvencije, državi se ne sme dugovati za porez ili doprinose. Sve ovo važi za oba supružnika, ukoliko se prijavljuje bračni par.

Uslovi i za kuće

Uz uslove za kandidate u konkursu stoje i uslovi za prodavce kuća, odnosno same kuće. Seoska kuća sa okućnicom, koju kao pogodnu pronalaze sami kandidati, može da se nalazi na teritoriji cele Srbije, ali ne i u gradskim i opštinskim sedištima, niti u prigradskim naseljima.

Nekretnina mora da bude upisana u državne knjige, kao i da bude pravno "čista" - za kuću i plac ne smeju da postoje nikakvi imovinski sporovi.

Takođe, mora da ima odgovarajuću infrastrukturu - električnu struju, tekuću vodu, kanalizaciju (septičku jamu), tvrd put do dvorišta…

Profimedia
 

Subvencija države za kupovinu kuće sa okućnicom je do 1,2 miliona dinara, ili oko 10.000 evra. Treba imati u vidu da nema mogućnosti da kandidati nađu skuplju kuću od cene koja je propisana (ma koja cena bude bila u novom programu) pa da dodaju svoj novac za razliku.

- Za 10.000 evra uglavnom su kupovane kuće sa okućnicom u Vojvodini, gde je na početku bilo i najveće interesovanje. One u centralnoj Srbiji su uglavnom koštale od 6.000 do 8.000 evra. Neke od kuća imale su i po pola hektara okućnice, tako da ne samo da je moglo da se nađe krov nad glavom, već i da se odmah bavi i poljoprivredom, što je posebno značajno – rekao je za aktuelni konkurs Prostran.

Ukoliko su zadovoljeni formalni uslovi i za kandidate i za same kuće, zainteresovani se mogu obratiti lokalnoj samoupravi na čijoj je teritoriji odabrana kuća na prodaju. Kada se sa lokalnom samoupravom upotpuni dokumentacija, ona se šalje preporučenom pošiljkom na adresu resornog ministarstva u Beogadu ili se lično dostavi u pisarnicu.

Oni koji sve obave kako treba, i dobiju svoj novi dom na selu, ne mogu da ga prodaju narednih 10 godina, niti da ga založe u prvih pet godina, i moraju u njemu da žive.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike