Normalizovala se trgovina u Novom Sadu: Na Produktnoj pale cene

05.11.2022

08:25

0

Robno tržište hrane u Srbiji beleži uobičajen promet nakon ekscesnog interesovanja kupaca i prodavaca u dve prethodne nedelje

Normalizovala se trgovina u Novom Sadu: Na Produktnoj pale cene
Copyright Foto:Pixabay/ Aleksandar Andjelkovic

Na svetskim tržištima cene žitarica oscilirale su protekle nedelje zbog povlačenja Rusije iz dogovora o koridoru hrane, da bi sredinom nedelje vraćanjem Rusije sporazumu o ukrajinskom žitu došlo do osetnog pada cena. Na domaćem tržištu, ove nedelje beleži se manji obim trgovanja u odnosu na prethodni period, saopšteno je sa Produktne berze u Novom Sadu.

Ukupno je u nedelji za nama prometovano 4.145 tona robe, što je nedeljni pad od 92,4 odsto, četvoronedeljni od oko 80 ali godišnji od samo 11 odsto.

Sa prometom od vrednim 193,2 miliona dinara (1,6 miliona evra), to je nedeljni i četvoronedeljni pad slična kao kod prometa ali je na dvanaestomesečnom nivou zabeležen rast vrednosti od 18 odsto.

Kukuruz se tražio ali mu je cena ipak pala

Početak nedelje na tržištu kukuruza doneo je veću aktivnost i ponudu. Međutim, od sredine nedelje dolazi do smirivanja tržišta i do silaznog cenovnog trenda.

Veštački sušenim kukuruzom se trgovalo od 35,10 do 36 dinar za kilogram bez PDV-a, u zavisnosti od analize na aflatoksin.

I dalje je prisutna veća ponuda kukuruza sa povišenom vlagom do 16 odto, kojim se trgovalo po ceni od 34 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, beleži se pad cene od 0,39 odsto.

Ponder cena iznosi 35,35 dinara(38,88 sa PDV-om).

Pšenice nedostajalo u ponudi

Manja aktivnost primetna je na tržištu pšenice. Kao i prethodne nedelje, na početku se beležila veća tražnja u odnosu na ponudu, da bi do kraja nedelje interesovanje kupaca jenjavalo.
Najviše upita bilo je za pšenicu sa minimum 11,5 – 12 odsto proteina. Ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 39,50 do 40 dinara bez PDV-a.

Ilustracija 24sedam/podaci Produktna berza
 

Krajem nedelje, pšenica izostaje iz trgovanja na Produktnoj berzi. Ponder cena iznosi 39,88 dinara (43,87 dinara sa PDV-om), što je pad od 1,01 odsto u odnosu na nedelju dana ranije.

Ne traži se ni soja

Na tržištu soje, prisutna je veća ponuda starog roda, koja je dovela do realizacije ugovora u cenovnom rasponu od 80 do 80,50 dinara za kilogram bez PDV-a, uz obračun kvaliteta.

Interesovanje kupaca bilo je veoma malo tokom cele nedelje, da bi krajem nedelje došlo do potpunog povlačenja. Novi rod soje izostaje iz trgovanja, a ponude su bile na nižem cenovnom nivou, od 76,00 do 77,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta.

Od ostalih roba, trgovalo se stočnim ječmom po ceni od 34,60 dinara za kilogram bez PDV-a.

Ugovor za suncokret zaključen je po ceni od 67,50 dinara, na paritetu franko utovareno, dok je na paritetu luke ugovor zaključen po 68 dinara bez PDV-a.

Ugovor za NPK, 16:16:16, franko isporučeno kupcu, zaključen je na 97,19 dinara bez PDV-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike