Najkvalitetniji paradajz u Srbiji dolazi iz čačanske Trnave, ali će ga možda biti sve manje (FOTO/VIDEO)

24.10.2022

19:15

0

Kvalitet nije problem, čak se i sa klimatskim promenama mogu izboriti, ali troškovi proizvodnje paradajza mogli bi da smanje količine odličnog domaćeg roda, upozoravaju iz Čačka

Najkvalitetniji paradajz u Srbiji dolazi iz čačanske Trnave, ali će ga možda biti sve manje (FOTO/VIDEO)
AgroTV Matovic Trnava 2 - Copyright Promo:AgroTV

Pijace i supermarketi u Srbiji su i u krizna vremena dobro snabdeveni voćem i povrćem. Možemo gunđati na cene, ali tu su i kvantitet i kvalitet, pa je samo potrebno odabrati ono najbolje među ponuđenim.

Kod paprike bi se možda opredelili za onu leskovačku, pre nego za neku uvoznu grčku ili tursku, ali kada je paradajz u pitanju, makedonski nam je nekako prirastao srcu. Ali, tvrde proizvođači iz čačanskog, tu se greši, jer i u paradajzu Srbija ima s čime da se diči.

Sorta poreklom iz Izraela

Porodica Matović iz Trnave kod Čačka se nije libila da se ogleda i u više "disciplina“ kada je poljoprivreda u pitanju. Rade u voćarstvu, od jagoda i malina do nektarina, kao i povrtarstvu.
Ali na njihovoj zemlji ono što dominira je paradajz i po tome su poznati i širom centralne Srbije.

Paradajzom se bave desetak meseci godišnje, a u određenim delovima godine poslovi se preklapaju. Sada, u ranu jesen, vade i krompir i skidaju papriku.

Poljoprivreda se pokazala kao spas za porodicu i njoj su posvećeni otkako je domaćin ostao bez posla u nekada velikoj čačanskoj Fabrici reznog alata.

- Uvek smo imali nešto povrća i voća, ali poslednjih dvadeset godina se ozbiljno radi. Krompir nam jeste površinski najveći, ali za naš čačanski paradajz iz Trnave, a imamo ga ovde zajedno oko 200.000 strukova, nadaleko se zna. To je godinama unazad najkvalitetniji paradajz proizveden u Srbiji – kaže za AgroTV Andrija Mandić.

Sorta koju gaje je viva, poreklom iz Izraela, ali se odlično adaptirala na naše podneblje i pokazala kao izdašna i ukusna, kao i turski pink paradajz.

- Na otvorenom ne može da mu priđe nijedna druga sorta paradajza. Ima i jaku šumu i jaku goru, ali moraš da „živiš sa njim“. Ne možeš da ga posadiš i jednom sedmično obilaziš. To je ozbiljan posao – uveren je Mandić.

U ovoj porodici se sa paradajzom „druže“ od kraja marta do Božića, od sejanja u čaše, rasađivanja, sadnje u polje…

Najintenzivnije u radu s paradajzom je, kaže Andrija, jeste onda kada se posadi. Tu je pobijanje direka, zatezanje žica, vezivanje špalira...

Razlog za presabiranje

Posla ima, ali se sve teže obavlja na selu, i zbog manje radne snage i zbog sve većih iznosa potrebnih za ulaganje.

Andrija Mandić kaže da su zbog toga smanjili površine pod paradajzom, a tako bi moglo i da se nastavi.

Prva berba „na zeleno“

Problem je i sa klimom, koja sve manje pogoduje gajenju na otvorenom.
- Ove godine su bile nenormalne vreline, i to pogoduje vašima, paukovima... A onda su naišle kišetine. Ovaj paradajz je ispao dobar, ali morao je da bude mnogo bolji, s obzirom na to koliko je u njega uloženo – napominje Mandić.
Zbog toga su ove godine prvi put počeli delimično sa berbom paradajza dok je još zelen, da ne bi zbog kiša propao na struku, a koji potom sazri u gajbici za sedam do dvadeset dana.

- Hemija odnese mnogo para, tu su i nadnice, kao i gorivo. Nisu ti ljudi preplaćeni, 350 dinara je satnica, ali znate kako je sve poskupelo. Troškova uvek ima, ali i zarade, kad se radi. Međutim, sve više je potrebno uložiti, i zbog toga sada radimo manje površine nego što smo ranije, a možda ćemo još smanjiti  – objašnjava domaćin.

Cena paradajza kada se prodaje na veliko je oko 80 dinara, bilo ga je i za 90, ali dok dođe do kupca i trpeze on je bar 150.

- Zaradimo mi i na 80 dinara, ali realna cena je 100. Međutim, problem je što potrošač to plaća na kraju skupo, jer na naših 80 veletrgovac uzme još 10, a piljar u Beogradu 80 ili 100 dinara po kilogramu. Nije kod seljaka skup paradajz – objašnjava Mandić.

Iako Andrija Mandić ne vidi perspektivu, sin Ivan, sledeća generacija, ipak je odlučio da ostane na zemlji, iako bi kao vodoinstalater mogao da danas veoma dobro zarađuje u Čačku. Možda još nije sve izgubljeno.


BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike