Biće rešeno za nedelju dana: Postoje privremene carine na paradajz, sprema se izvoz

17.07.2021

11:40 >> 09:52

0

Autor: Tanjug

Problem sa viškovima srpskog paradajza biće rešen za par dana, najavljuje ministar poljoprivrede

Biće rešeno za nedelju dana: Postoje privremene carine na paradajz, sprema se izvoz
24sedam/Maja Kostić

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, kaže da će problem sa viškovima domaćeg paradajza, zbog čega su bili javni protesti u Leskovcu, biti rešen izvozom jer „otvaraju nam se nova tržišta, kao što je ono u Crnoj Gori, a izvoz u Bosnu i Hercegovinu je već krenuo”.

– Srbija je radi zaštite svoje proizvodnje od 15. juna do 15. septembra uvela carine na uvoz paradajza iz Evropske unije i trećih zemalja. Sada spremamo i izvoz – izjavio je jutros ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i najavio da će u ponedeljak ići u Leskovac i razgovarati sa nezavodoljnim proizvođačima koji su građanima delili svoj proizvod koji ne mogu da prodaju.

Radi se i na problemu krompira

Nedimović je najavio da će se uskoro izaći sa, kako je rekao, jednim dobrim projektom vezanim za ivanjički krompir čime će i taj problem biti stavljen ad akta.

Nedimović je, gostujući na TV Prva, rekao da je ove godine uvoz paradajza u Srbiju manji za 2.500 tona nego lani u isto vreme.

Govoreći o cenama paradajza, on je istakao da država ne moze da određuje njegovu cenu, već je posao države da otvori prostore za izvoz, potpisuje međunarodne trgovinske sporazume i slično.

Za problem plasmana „krivo vreme“

Istakao je i da su sadašnjoj situaciji na jugu Srbije gde proizvođači zbog niske cene poklanjaju paradajz, doprinele vremenske prilike.

– April i maj na jugu Srbije su bili sa dosta kiše pa je zrevanje paradajza pomereno za dve do tri nedelje i umesto da on stigne 5. ili 10. juna, on je u velikim količinama stigao u vreme kada je znatno jeftiniji – objasnio je ministar Nedimović.

Dodao je da je problem napravilo i to što je i u Grčkoj, gde mi tradicionalno izvozimo dosta paradajza, on takođe jeftin.

Naveo je da država, iako ne može da određuje cenu paradajza, može da ulaže u njegovu proizvodnju, kako bi on bio kvalitetniji, bolje upakovan i sortiran tako da može da odgovori zahtevima tržišta i to će i raditi.

– Dosta smo para dali kroz subvencije za plastenike, za sisteme za navodnjavanje, ali očigledno da moramo da radimo i na edukaciji vezano za zahteve tržista – istakao je on.

Pročitajte još:

Govoreći o žetvi, istakao je da je žetva pšenice skoro gotova i da ćemo imati za 17 odsto veći rod nego 2020. koja je bila jedna od rekordnih godina.

Kada je o kukuruzu reč, naveo je da je sve krenulo dobro, ali da će na kraju mnogo toga ipak zavisiti od kiše, odnosno koliko će padavina biti u narednom periodu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi