Jesenja setva punom parom, silosi puni starog žita

17.10.2022

07:52

0

Setva žitarica u Srbiji je u punom jeku a uslovi su optimalni da se zaseje planiranih 620.000 hektara, a problem su puni silosi koji moraju da se isprazne do proleća

Jesenja setva punom parom, silosi puni starog žita
Setva sve "tanja" - Copyright Profimedia

Setva pšenice i ozimih žita je u Srbiji u punom jeku i u optimalnim vremenskim rokovima, od 5. do 25. oktobra, kaže za RTS Sunčica Savović, direktorka Udruženja "Žita Srbije".

Kod nas je, kaže, inače praksa da se seje i u novembru, a dešavalo se čak da se setva, u zavisnosti od  vremenskih prilika, oduži i do decembra.

- To znači da nigde ne kasnimo, jedino o čemu treba voditi računa kada setva izlazi iz optimalnog roka je da treba povećavati količinu semena do maksimalnih deset posto - ukazala je Savović.

Istakla je da će pšenicom ove godine biti zasejano najmanje 600.000 hektara, a moguće je i 620.000 kao i prošle godine, jer su ratari veoma zainteresovani zbog dobre cene, koja je prethodne nedelje prešla 40 dinara po kilogramu pšenice.

Setva uljane repice je uveliko završena na oko 30.000 hektara, a još je u toku i setva ječma na oko 110.000 hektara.

Koliko je skuplja setva

Setva će svakako biti skuplja nego prošlogodišnja, koja takođe nije bila jeftina, a za koliko teško je proceniti. Međutim, Savović veruje da će ratari u svakom slučaju primeniti kompletne agrotehničke mere.

Biće zejtina

Posebno je ukazala da se u ovu sezonu ušlo s neuobičajeno visokim zalihama ulja, jer je zabrana izvoza važila i za suncokretovo ulje.
Ove godine s rodom suncokreta od 660.000 tona i postojećim zalihama Srbija će sigurno imati dovoljno ulja, precizirala je Savović.

Prva žena „Žita Srbije“ kaže da su silosi trenutno puni žita, a mali su izgledi da će ih se u ovim okolnostima rešiti u dogledno vreme.

- U ovom trenutku nemamo tačnu kalkulaciju troškova za pšenicu, jer setva još nije gotova. Ono što znamo je da je prošle godine setva pšenice bila za čak 50 posto skuplja na godišnjem nivou. Na to je pre svega uticao rast cena nafte, repromaterijala, usluga, semenske robe i mineralnih đubriva - navela je Savović.

Dodaje da ono što se zna za sada je da je cena subvencionisane nafte za poljoprivredna gazdinstva na godišnjem nivou skuplja za deset odsto. Osnovna mineralna đubriva su skuplja od 56 do 79 posto, takođe na godišnjem nivou.

Što se tiče semenske robe, kaže poskupljenje ne utiče na sve, jer više od 50 posto proizvođača koristi seme iz sopstvene proizvodnje

Naglasila je da je Srbija imala izuzetno dobar ovogodišnji rod pšenice od 3.200.000 tona i čak odličnog kvaliteta. Svi ratari znaju da primena kompletne agrotehnike važna za dobar prinos i veruje da će se tako ponašati i ove godine.

Gde smestiti novi rod

Sunčica Savović je navela da su silosi puni starog žita i da su mali izgledi da ćemo ih se rešiti u dogledno vreme.

Srbija je dugo imala zabranu izvoza žitarica a sada je izvoz izuzetno spor zbog logističkih problema, cene na domaćem tržištu su veoma visoke, ponuda od strane ratara mala, jer čekaju još više cene.

Takođe, dodaje da su tu i logistički problemi na Dunavu koji je ključna ruta za izvoz žitarica iz Srbije.

- Ne govorimo više o niskom vodostaju, sada isključivo govorimo o nedostatku barži na našem delu Dunava i o poskupljenju troškova transporta do rumunske luke Konstance, koji su na godišnjem nivou više nego duplo skuplji - pojasnila je Savović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike