Mrtvilo na produktnoj: Kvalitet kukuruza pod znakom pitanja

01.10.2022

07:50

0

Nastavlja se manja aktivnost na robno-berzanskom tržištu u Srbiji

Mrtvilo na produktnoj: Kvalitet kukuruza pod znakom pitanja
Ilustracija - Copyright Pixabay

Kod trgovanja žitaricama na Produktnoj berzi u Novom Sadu zabeležen je pozitivan cenovni trend, dok soja izostaje iz trgovanja ove nedelje.

Ukupno je prometovano 2.659 tona robe, što je pad u odnosu na prethodnu nedelju od 24 odsto, oko devet odsto prema proseku protekle četiri nedelje ali i 21 odsto više nego pre godinu dana u ovo vreme.

Novčana vrednost trgovine je bila 121,4 miliona dinara (1,03 miliona evra), saopšteno je sa Produktne berze u Novom Sadu, što je vrednost za 25 odsto veća nego krajem septembra 2021. godine.

Dobra ponuda ali mala tražnja za kukuruzom

Veća ponuda zabeležena je na tržištu kukuruza, gde se najviše nudio prirodno suv kukuruz novog roda. Međutim, na strani tražnje nije bilo mnogo interesovanja. U pogledu kupaca, izvoznici su se povukli u iščekivanju daljih geopolitičkih dešavanja u svetu i upitnog kvaliteta robe kod nas.

Kukuruzom rod 2021. godine trgovalo se po 34,30 dinara za kilogram bez PDV-a, što je ujedno i ovo nedeljna ponderisana cena. Ugovori za kukuruz sa produženim lagerom tokom novembra i analizom na aflatoksin zaključeni su od 34,20 do 34,50 dinara. Ukoliko uporedimo sa podatkom iz prošle nedelje, cena je viša za 0,9 odsto.

Mirno i kod pšenice

Za razliku od prethodne nedelje kada se pšenicom najviše trgovalo, tržište je u nedelji za nama bilo mirno, kažu sa Berze.

Ilustracija 24sedam/podaci Produktna berza
 

Količinski posmatrano, pšenica je zauzela veoma mali udeo u trgovanju, a ugovori su realizovani na dosta višem cenovnom nivou. Kupci su izrazili najviše interesovanja za kupovinu pšenice sa povećanim sadržajem proteina.

U zavisnosti od parametara kvaliteta, ugovori su realizovani od 37,60 (12 procenata proteina) do 41 dinar za kilogram bez PDV-a (15 procenata proteina).
Ponder cena za ovu nedelju iznosi 38,82 dinara (42,70 dinara sa PDV-om), što je rast od 4,69 odsto.

Kod soje potpuno stalo, suncokret pojeftinio

Na tržištu soje, nije došlo do realizacije berzanskih ugovora. Slaba ponuda i još manja tražnja, kao i cenovni spred između kupaca i prodavaca, doveli su do odsustva ove uljarice iz trgovanja.

Ponude po ceni od 80 dinara za kilogram bez PDV-a, nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje.
Suncokret se trgovao na nižem cenovnom nivou u odnosu na sedam dana ranije. Berzanski ugovori zaključeni su u rasponu cena od 66 do 66,20 dinara za kilogram  bez PDV-a.

Ponder cena za ovu nedelju iznosi 66,04 dinara (72,64 dinara sa PDV-om), što je pad od 0,84 odsto.

U nedelji za nama zabeleženo je veće i interesovanje za mineralnim đubrivima.
Đubrivo NPK 15:15:15 trgovalo se po 93,07 dinara za kilogram bez PDV-a.

Urea se trgovala u cenovnom rasponu od 97,40 do 98,84 dinara, na paritetu franko utovareno, dok je roba franko isporučena kupcu trgovana od 98,84 do 99,13 dinara bez PDV-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike