Kako će se davati državno poljoprivredno zemljište za korišćenje u druge svrhe: Novi propis Vlade

15.09.2022

12:21

0

Evo šta su izmene nove uredbe u odnosu na prošlogodišnju

Kako će se davati državno poljoprivredno zemljište za korišćenje u druge svrhe: Novi propis Vlade
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlada Srbije donela je novu Uredbu o uslovima, načinu i postupku za davanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe.

U odnosu na prethodnu, donetu prošlog leta, najvažnija novina je da će se za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa, državno poljoprivredno zemljište u zakup davati bez sprovođenja postupka javnog nadmetanja, a takođe i bez obzira na klasu obradivog zemljišta, piše eKapija.

Bez nadmetanja kod nafte i gasa

Inače je propisano da predmet korišćenja može biti neobradivo državno poljoprivredno zemljište (pašnjaci, ribnjaci, trstici i močvare), odnosno obradivo državno poljoprivredno zemljište (njive, livade, vrtovi, voćnjaci i vinogradi) šeste, sedme i osme katastarske klase.

- Izuzetno, kada je reč o istraživanju i eksploataciji nafte i gasa, predmet korišćenja može biti neobradivo državno poljoprivredno zemljište (pašnjaci, ribnjaci, trstici i močvare) i obradivo državno poljoprivredno zemljište (njive, livade, vrtovi, voćnjaci i vinogradi) - navodi se u novoj Uredbi koja je doneta 1. septembra.

Novi propis navodi da se davanje državnog poljoprivrednog zemljišta na korišćenje sprovodi u postupku javnog nadmetanja, osim u slučaju nafte i gasa.

Uredba propisuje da lokalna samouprava grupiše državno poljoprivredno zemljište koje se planira za davanje na korišćenje u posebne jedinice javnog nadmetanja (katastarske parcele sa podacima o broju, površini, klasi...), ali se, kako je navedeno, zemljište u slučaju nafte i gasa može dati u zakup i ako nije označeno kao planirano za izdavanje, "nakon utvrđivanja ispunjenosti uslova u skladu sa ovom uredbom".

Ostalo je isto da se poljoprivredno zemljište u svojini države može, pored vađenja nafte i gasa, dati u zakup i za postavljanje vetro i solarnih elektrana, kao i istaživanje i eksploataciju gline, šljunka, peska, kamena... i za odlaganje jalovine, pepela i šljake.

Visine naknada

Novina u novoj uredbi u odnosnu na prethodnu je, međutim, da ovaj propis ne predviđa da se državno poljoprivredno zemljište može koristiti za obavljanje delatnosti koje su u vezi sa izgradnjom objekata koji su proglašeni za objekte od značaja za Srbiju (postavljanje privremenih objekata za smeštaj radnika, parking za građevinske mašine i sl.).

Isto tako zakup nije omogućen ni za delatnosti u vezi sa izgradnjom objekata energetske i komunalne infrastrukture, telekomunikacija i zaštite od elementarnih nepogoda, a koje se zbog prirodnih i drugih karakteristika ne mogu graditi na drugoj lokaciji. Kada je reč o visini naknada za zakup, one ostaju iste. Početna godišnja visina naknade za zakup zemljišta za vetar i solar jednaka je petostrukom iznosu prosečne cene zakupa po hektaru državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Srbije, odnosno tridesetostrukom iznosu za istraživanje i eksploataciju minralnih sirovina i odlaganje jalovine.

Kada su u pitanju nafta i gas, navedeno je samo da je "visina zakupa jednaka tridesetostrukom iznosu prosečne cene zakupa po hektaru državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Srbije", dok je reč "početna" izostavljena.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: eKapija

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike