Direktor, ovčar, režiser: Čime se sve na selu bavi jedan mladi čovek (FOTO/VIDEO)

19.12.2021

06:33

0

Ljubomir Jevremović iz Azdekovice kod Ljubovije ne vidi ništa čudno u tome da kao akademski obrazovan mlad čovek živi na selu, gaji ovce, vodi zadrugu i usput režira filmove

Direktor, ovčar, režiser: Čime se sve na selu bavi jedan mladi čovek (FOTO/VIDEO)
Domacin Ljubovija 30.10.2021.00_01_28_04.Still004 - Copyright AgroTV

Ima tek 26 godina, a uspešan je mladi poljoprivrednik i direktor stočarske zemljoradničke zadruge u selu Donja Bukovica u mačvanskoj opštini Ljubovija. Ljubomiru Jevremoviću nije bio problem da se posle završenih studija istorije na Filozofskom fakultetu Beogradskog univerziteta, vrati na svoje ognjište u mačvanski kraj po imenu Azbukovica i živi i radi na selu.

- Presudila je ljubav prema ovom kraju, Azbukovici i Ljuboviji gde sam odrastao, a inače sam odmalena bio usmeren na život na selu i poljoprivredu. Zbog toga sam 2018. godine i osnovao ovde zemljoradničku zadrugu, konkurisao za subvencije za formiranje farme "romanovskih“ ovaca u današnjem Ministarstvu za brigu o selu i danas se time bavim – počinje svoju neobičnu priču Ljubomir za Agro TV.

Ovce, oranice, maline...

Danas ima 100 rasnih ovaca, nešto malo krava i svinja, a obrađuje s porodicom i 10 hektara zemlje, na kojoj uzgajaju kukuruz i lucerku. Jevremovići imaju i zasad maline i kupine, kao i 10 hektara pašnjaka.

Svoje "carske ovce“ Ljubomir ne koristi za proizvodnju čizmi, opasača i remenja kao što se to od "romanovskih“ ovaca radilo u vreme Rusije Petra Velikog, ali od njih svakako i danas ima vajde.

- Od 100 ovaca za godinu dana može da se ima 300 jaganjaca, ako se lepo hrane. Meso "romanovskih“ ovaca ima nizak procenat holesterola, nema mnogo "otpada“ na masi jer ovca ima sitne kosti, a imaju od 70 do 80 kilograma u uzrastu od dve godine – objašnjava Ljubomir.

Ima vremena i za režiju

Ljubomir Jevremović je u slobodno vreme i režiser filmova i scenarista. Njegovo delo je igrani film o Ljubovija odredu, jedinici srpske vojske iz Velikog rata 2014. godine, a koja se preko nišana gledala sa 42. domobranskom "Vražjom“ divizijom, poznatoj po tome što je njen pripadnik bio potonji maršal JNA i doživotni predsednik SFRJ, Josip Broz Tito.

On se u svom bavljenju ovčarstvom bazirao na prodaji kvalitetnog rasplodnog materijala individualnim poljoprivrednicima i zadrugama.

Upravo su uspešne zadruge, kojih je u porodičnom obliku u Azdekovici i u Ljuboviji bilo pre 50 ili 100 godina, bile i razlog da on napravi svoju.

- Te zadruge su održavale u životu ta sela. I kada je krenulo ozbiljnije obnavljanje zadruga u Srbiji 2018. godine sa državnim konkursima i subvencijama, prijavio sam i ja svoju. Možda neće sve te stvorene ili obnovljene zadruge uspeti, ali neke hoće i daće novi impuls života na selu. Da se neko vrati na selo iz Srbije ili inostranstva – smatra mladi Jevremović.

Ljubomir, tako, ostaje i na selu i u ovčarstvu. Sledeći logičan korak bio je i ulazak u mlečno ovčarstvo, koje je u Srbiji deficitarno iako je tražnja za ovčijim mlekom, kiselim mlekom i sirom velika. Međutim, takva proizvodnja sa sobom vuče brojne probleme.

- To zahteva veću radnu snagu, a onda i veće prostorne kapacitete i kapacitete prerade. Sve je to skupo. A današnje selo može da se održi samo ako se u njemu proizvodnja bazira na gotovim proizvodima a ne na sirovinama – zaključuje on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike