Vinski rat eskalira : Italijani svom silom udarili na prošek

03.07.2021

07:26

0

Rat između proizvođača slatkih vina, italijanskog proseka i hrvatskog prošeka ponovo se rasplamsava i zbog toga bruji i Brisel

Vinski rat eskalira : Italijani svom silom udarili na prošek
Copyright Pixabay

Zvanični Rim od Zagreba traži odustajanje od imena i Italija je, prema pisanju bečkog dnevnika „Esterajh“, oštro protestovao protiv postupka koji je hrvatska pokrenula u Briselu za priznanjem imena dalmatinskog desertnog vina „prošek“ kao autohtonog.

Hrvatska je već nakon prijema u EU 2013. zatražila priznanje naziva „prošek“, što je u Briselu odbijeno zbog sličnosti sa „prosekom“.

Sada Hrvatska pokušava ponovo da izdejstvuje priznanje, te je time izazvala oštru kritiku Italije.

Ne može!

– Ne možemo dozvoliti da zaštićeno ime „proseko“ bude predmet imitacije, posebno u EU – rekao je poslanik u Evropskom parlamentu iz Italije Paolo de Kastro.

On je evropskom komesaru za poljoprivredu Janušu Vojčihovskom uputio pismo u kojem protestuje i zahteva za obustavu postupka.

Iako dva vina imaju potpuno drugačiji ukus italijanske vlasti vide opasnost mešanja zbog sličnosti imena. Dalmatinski „prošeci“ su i međusobno različiti, a najpoznatiji i najbolji je hvarski „mali plavac“ i kupaže sorti “bogdanuša“ i „vugava“. Italijanski „proseko“ je penušavo vino slično šampanjcu ali drugačije tehnologije dobijanja.

– Uredba EU o zajedničkoj organizaciji poljoprivrednih tržišta utvrđuje da zaštićeni nazivi porekla moraju biti zaštićeni. Ime „prošek“ sporan sa tom uredbom – ukazao je De Kastro.

Italija je ime „proseko“ zaštitila na evropskom tržištu pre mnogo godina, te vina sa istim ili sličnim imenom ne mogu biti prodavana u EU, ako ne potiču iz regiona Venecije.

Pročitatje još:

Hrvatska inicijativa, ističe se u pismu Udruženja poljoprivrednika Italije, predstavlja napad na naš „Proseko“, koji je vino koje se najviše izvozi u svetu, ali i koje je najviše kopirano.

Inače italijanski „proseko“ je poreklom iz istoimenog mesta kod Trsta, koje se na slovenačkom zove Prosek.

Rat oko „proseka“ i „prošeka“ podseća na spor u EU oko kobasica „kranjske kobasice“ i „keze krajner“, koji postoji između Slovenije i Austrije, kao i spor oko vina po imenu „tokaj“ između Italije i Mađarske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike