Očekuje se rekordna proizvodnja meda: Odakle smo ga uvozili, a gde ga najviše izvozimo?

10.06.2022

21:37

0

Autor: 24sedam

U prva tri meseca 2022.godine uvezeno je 222 tone što je 28 odsto više nego u istom periodu prethodne godine

Očekuje se rekordna proizvodnja meda: Odakle smo ga uvozili, a gde ga najviše izvozimo?
24sedam/Nenad Vujanović

Proizvodnja meda u 2022. godine biće rekordna s obzirom na povoljne uslove za cvetanje bagrema ove godine, a za dalji razvoj ovog sektora potreban je snažniji plasman na inostrana tržišta na kojima postoji sve veća potražnja za medom, ukazali su članovi Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda Privredne komore Srbije.

Međutim, uvoz meda za razliku od prethodnih godina intenzivno raste. U prva tri meseca 2022.godine  uvezeno je 222 tone što je 28 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

Najviše meda se uvozilo iz Moldavije, Ruske Federacije  i  Novog Zelanda. Ukupan izvoz meda u prva tri meseca 2022. godine, iznosio je 554 tone u vrednosti od 3.497.400 evra i za 31 odsto je manji u odnosu na isti period prethodne godine. 

- Med se u prva tri meseca ove godine najviše izvozio za Italiju, Norvešku  i Crnu Goru - kaže Srbislav Vidojević, predsednik Grupacije precizirajući da je u prva tri meseca 2022. godine izvoz u Italiju porastao za 51 odsto, u Norvešku 28 odsto, u Crnu Goru za 52 odsto, dok je izvoz na nemačko tržište smanjen za 36 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. 

Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija
 

Mirjana Miščević, viši savetnik u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda istakla je da je u Srbiji napredovala tehnologija pčelarstva, što se vidi iz rasta broja košnica.

- Da bi se trend rasta pčelarske proizvodnje nastavio potrebno je uskladiti zakonske propise Republike Srbije sa propisima EU i što pre osnovati Radnu grupu za izradu Pravilnika o pčelinjem otrovu u resornom ministarstvu kao i postići dogovor o subvencijama za kompanije koje posluju u ovom sektoru - rekla je Miščević.

Prema njenim rečima do sada je oblast pčelarstva dobijala pomoć od države za omasovljenje, ali je sada  neophodno određenim merama pomoći razvoj pčelarstva kao privredne delatnosti.

Proizvođači meda ukazali su na izazove zbog neizvesne otkupne cene meda u 2022. godini s ozbirom na oscilacije na tržištu meda u 2021. godini.

Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija
 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, otkupna cena meda u maju  prošle godine bila najniža i iznosila 330,25 dinara po kilogramu, a u julu je dostigla  543,69 dinara po kilogramu. U januaru ove godine otkupna cena meda iznosila je 588,17 dinara po kilogramu.

U 2021.godini prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je raspolagala  sa 976.000 košnica, što je za 44 odsto više nego 2014. godine i za 4 odsto manje nego prethodne godine. 

Pčelarska privreda procenjuje da će broj košnica u 2022. godini ostati na približno istom nivou.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi