Napustio grad, kupio imanje u bačkom selu i počeo da se bavi pčelarstvom: Svi hoće Sekulićev med (FOTO/VIDEO)

16.05.2022

05:35

0

Mi ovaj posao volimo, a kada radite ono što volite, uspeh je zagarantovan, kaže pčelar Nemanja Sekulić

Napustio grad, kupio imanje u bačkom selu i počeo da se bavi pčelarstvom: Svi hoće Sekulićev med (FOTO/VIDEO)
Sequence 22.00_05_23_09.Still009 - Copyright Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija

Pre nekoliko godina Nemanja Sekulić odlučio je da napusti grad, pa je kupio kuću i imanje u bačkom selu Đurevac u opštini Blace i počeo da se bavi pčelarstvom.

Ovom granom poljoprivrede, kako je ispričao za Agro TV, počeo je da se bavi znatno ranije, još kao mlad kada je i zavoleo ovaj posao. Započeo je najpre sa nekoliko košnica iz hobija, da bi sada, nakon nekoliko godina, dostigao broj od oko šezdeset košnica i solidne količine meda, koje iz godine u godinu povećava.

Shvatio je da od pčelarstva može da se ostvari solidna zarada, ukoliko se sve uradi dobro i na vreme.

- Pčelarstvom se bavim već nekih 20 godina, ali do pre par godina to je bio hobi. Supruga i ja smo se vratili na selo i započeli nov i zdrav život, ne samo zbog nas, već i zbog dece. Mi pčelarstvo volimo, a kada radite ono što volite, onda je uspeh zagarantovan. Učestvovali smo na nekoliko takmičenja i sajmova, a najznačajniji je Međunarodni novosadski sajam, gde smo osvojili šampionski pehar za kvalitet livadskog meda. Prošle godine smo vrcali nekih 10 do 15 kilograma meda po košnici, što je zadovoljavajuće za naše potrebe. To je količina meda od koje može da se ostvari solidna zarada, nama je to dodatni prihod, ali kada ste u razvoju, itekako znači - objašnjava Nemanja.

On je tokom protekle zime imao dosta posla oko prezimljavanja pčelinjih društava da bi ona bila sada, na proleće, spremna da pruže maksimum i prikupe što veće količine meda.

Nemanja je sticao znanje tokom prethodnih godina, kako od kolega pčelara, tako i iz literature, i sada može da se osloni na stečeno znanje i da košnice sa pčelama pripremi za ovu godinu i period od kada bi one trebalo da postanu aktivne u prikupljanju novih količina meda.

- Moramo bitu u skladu sa prirodom da bi pčele adekvatno i kvalitetno pripremili za nastupajuću pašu. Obično prvo proširenje legla kreće cvetanjem dženerike. Ona je reper kada treba da startujemo sa prvim radovima na pčelinjaku. Naša pčelinja društva su u dosta dobrom stanju. Najključniji mesec za prezimljavanje pčelinjih društva, a i za prolećni razvoj, jeste avgust. Kada se sve uradi na vreme, prezimljavanje je zagarantovano. Pčele koje su zazimljenje sa dosta hrane u avgustu i septembru, njima sada prihrana ni ne treba, jer one i dalje u zadnjoj zoni imaju dobre rezerve meda - ističe Nemanja za Agro TV.

Med koji Sekulić dobija je specifičan i veoma tražen. Radi se o kombinaciji više pčelinjih paša - livadskoj, šumskoj i bagremovoj paši, pa tako naš domaćin dobija veoma kvalitetan med koji bez problema uspeva da proda.

Nemanja kaže da nema problema sa plasmanom meda i da sve količine može da proda na lokalnom tržištu po solidnoj ceni, pa je i protekle i početkom ove godine već rasprodao više stotina kilograma. 

- Svi medovi koje dobijamo su izuzetnog kvaliteta. Svi enzimi koje pčele ubace prilikom prerade meda, nalaze se u njima, nema veze sa koje paše je taj med, samo naravno zavisi, ko šta voli, ukusi su različiti. Svi medovi su kristalisani, u čvrstvom su stanju - kaže Sekulić.

Ističe da je cena meda dobra, i da ga oni trenutno prodaju po ceni za hiljadu dinara po kilogramu. 

- Nemamo problema sa plasmanom meda, svu količinu do sada smo prodali na malo, na teglu. Za sada smo zadovoljni, koliko god da imamo i da se proizvede, možemo da prodamo - kaže Nemanja.

Mladi domaćin je sagradio i mobilni kontejner u kome će seliti više desetina košnica tokom ove godine u nameri da se sa stacionarnog prebaci na mobilno pčelarenje. Naime, ovakav kontejner može veoma jednostvno, zajedno sa košnicama i pčelinjim društvima, da se više puta seli, sa jedne na drugu pašu, onako kako odgovara pčelama.

- Cilj je da na ovakav način dobijemo znatno veće količine meda. Prošle godine smo nabavili platformu za selidbu pčela. Ona sadrži 21 košnicu na sebi i sve košnice imaju hvatače polenovog praha. Gledamo da nam pčelarstvo bude što rentabilnije - ističe Nemanja.

Pored samog meda, Nemanja planira tržištu da ponudi i druge proizvode na bazi meda, kao što su propolis, matični mleč i drugi koje su usko povezani sa pčelarstvom, a veoma su traženi na tržištu.

- Naši planovi su usmereni ka proširenju, jer smo se moja porodica i ja pronašli u pčelarstvu, to je jednostvano ono što mi volimo. Plan je da imamo 200 do 300 košnica, ali to želimo da radimo postepeno, onako kako smo u mogućnosti - zaključio je Sekulić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike