"Možemo šećer po glavi da posipamo koliko ga imamo": Ministar poručuje da razloga za paniku nema

09.06.2022

07:40

0

Ulja čak tri puta više proizvedemo nego što možemo sami da pojedemo, istakao je ministar

"Možemo šećer po glavi da posipamo koliko ga imamo": Ministar poručuje da razloga za paniku nema
Branislav Nedimović - Copyright A.K./ATAImages

Ljudi, nema razloga za paniku, imamo hrane, poručio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Od 1. januara do kraja maja, zahvaljući inicijativi Otvoreni Balkan, za 13 odsto povećan je broj kamiona koji su saobraćali između Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Granice između zemalja Otvorenog Balkana su ukinute.

Jedna od najvažnijih tema sastanka na Ohridu bila je hrana, odnosno njen transport između zemalja Otvorenog Balkana. Hrana koja dolazi u Srbiju iz Albanije tretira se kao da je poreklom iz Srbije i obrnuto, tako da se priznaju svi sertifikati. Kada smo zajedno, onda smo mnogo, mnogo jači. Srbija ima najviše hrane, brašno ulje šećer, svega toga imamo - poručio je predsednik Vučić iz Ohrida.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, smatra da nema razloga za paniku i da je Srbija osigurana hranom.

 -Nema mesta za paniku, mada je bitno da svi imamo predstavu o tome gde se nalazimo i u kakvom svetu živimo. Srbija ima dva i po puta više pšenice nego što je potrebno za njene potrebe. Kada je reč o stočnoj hrani odnosno kukuruzu, imamo nešto više od dva puta više nego što je potrebno. Ulja čak tri puta više proizvedemo nego što možemo sami da pojedemo. Mada u poslednjih 15 dana pomislim koliko kupujemo ulja da ga možda ne pijemo. Za 4 dana jedna od naše dve najveće fabrike ulja je isporučila milion boca sama u rafove. Pošto nema izvoza, oni ne bi u normalnim uslovima trebalo da isporuče više od 300-400 hiljada boca - rekao je ministar poljoprivrede gostujući na Kurir televiziji.

Potom je naveo da čak i pojedini proizvođači znaju da osnovnih životnih namirnica ima napretek.

- Pričao sam sa jednim proizvođačem šećerne repe za preradu. On je tada rekao ja ne razumem ništa od ovoga. Mi imamo šećera da se posipamo po glavi njime - rekao je ministar poljoprivrede.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike