Premijerka najavila: Vlada će danas dozvoliti kvote za izvoz žitarica i rafinisanog ulja

20.04.2022

06:38

0

Autor: J.S.J.

Kukuruz i pšenicu najviše izvozimo u Rumuniju i Italiju, a zatim u BiH, Severnu Makedoniju, Albaniju, Austriju, Crnu Goru i Nemačku

Premijerka najavila: Vlada će danas dozvoliti kvote za izvoz žitarica i rafinisanog ulja
ana brnabić (2) - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka Ana Brnabić kaže da će Vlada danas odlučiti da dozvoli izvoz određenih količina pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog ulja, ali ne i izvoz nerafinisanog ulja.

Ana Brnabić je rekla u Dnevniku RTS-a da će Vlada na današnjoj sednici, koja počinje u devet časova, odlučiti da dozvoli izvoz određenih količina pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog ulja, ali ne i izvoz nerafinisanog ulja.

-Izaći ćemo tu i u susret svim zahtevima Udruženje žita Srbije, razgovaramo sa njima, ja ću već sledeće nedelje u utorak imati sastanak sa njima da vidimo koji su problemi koji oni imaju u transportu - najavila je premijerka.

Kukuruz i pšenicu najviše izvozimo u Rumuniju i Italiju, a zatim u BiH, Severnu Makedoniju, Albaniju, Austriju, Crnu Goru i Nemačku.

Zbog sukoba u Ukrajini, ali i zabrane izvoza žitarica iz Rusije, procenjuje se da bi oko 30 odsto sveta moglo da ostane bez pšenice. Naročito ako se zna da ove dve države učestvuju sa oko 30 odsto u svetskom izvozu pšenice, a kod kukuruza oko 20 procenata. U robnim rezervama trenutno ima 800.000 tona pšenice i milion tona kukuruza.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike