Srpsko žito košta kao suvo zlato: Mnoge zemlje EU žele da se dokopaju našeg zrna

14.04.2022

15:12

0

U jesenjoj setvi zasejana je pšenica na nekih 630.000 hektara, što je znatno više nego što je nama potrebno

Srpsko žito košta kao suvo zlato: Mnoge zemlje EU žele da se dokopaju našeg zrna
Brašno - Copyright Profimedia

 Srpsko žito, u jeku rata u Ukrajini, bezmalo bi moglo da košta kao suvo zlato.

I dok je žetva ukrajinske pšenice pod upitom, pritisci na našu zemlju rastu, jer mnoge zemlje EU žele da se dokopaju upravo srpskog zrna. U jesenjoj setvi zasejana je pšenica na nekih 630.000 hektara, što je znatno više nego što je nama potrebno.

 Proizvodnja pšenice, u ovim uslovima, dostigla je rang blaga, pa ne čudi što je jedna država EU, antidatirala postojeće ugovore, kako bi se dokopala naše pšenice i kukuruza.

Umalo nije nastao diplomatski skandal jer su prijavljeni zahtevi prevazišli učtivost diplomatske prakse.

Državne službe češljaju sada sve ugovore koji su sklopljeni pre odluke Vlade o zabrani izvoza pšenice, brašna, kukuruza i suncokretovog ulja. Falsifikovanjem isprava povećavaju se količine žita koje su prvobitnim ugovorima bile predviđene, pišu "Novosti".

Pixabay
 

Prošlogodišnji rod pšenice bio je 3,5 miliona tona. Potrebe Srbije su oko 1.550.000 tona, a to znači da ostatak može da se izveze. U našoj zemlji i sada imamo dovoljno pšenice za izvoz, ali je Vlada stavila zabranu i ograničenja. Tako, određene količine mogu da izađu samo u Severnu Makedoniju, Albaniju i Italiju.

- Kukuruz i pšenicu najviše izvozimo u Rumuniju i Italiju, a zatim u BiH, Severnu Makedoniju, Albaniju, Austriju, Crnu Goru i Nemačku - kazao je Branislav Gulan, agroanalitičar.

U Čikagu 384 dolata po toni, a kakva je situacija u ostalim zemljama?

I dok Srbija pokušava zabranom izvoza da stabilizuje sopstveno tržište, cene na svetskim berzama kukuruza i pšenice "lete u nebo". Kako su rekli u Produktnoj berzi Novi Sad, pšenica u Čikagu, prošle nedelje, koštala 384,05 dolara po toni, dok je u Parizu bila 364,50 evra po toni. U Čikagu se juče trgovalo pšenicom po ceni od 405,51 dolar po toni, a u Parizu 399,25 evra po toni. To znači da je pšenica u Americi poskupela za 5,6 odsto, a u Parizu za 9,5 procenata, i to samo za nedelju dana.

- Osim zbog rata u Ukrajini, cena pšenice u Čikagu raste i zbog suše u tim područjima, ali i inflacije - ističu u Produktnoj berzi Novi Sad.

RINA
 

- U Francuskoj je generalno manja površina posejana. A Ukrajina, na kraju, utiče na sve.

U Srbiji stabilno

Što se tiče Srbije, prošle nedelje se trgovalo po ceni od 34,70 do 35,50 dinara za kilogram, bez PDV. Ponuda je bilo i za 36 dinara, ali nije postojala tražnja. Ove nedelje trgovalo se po ceni od 35,50 dinara za kilogram, bez PDV. To su uglavnom naši kupci, domaći prerađivači.

Zbog rata u Ukrajini, ali i zabrane izvoza žitarica iz Rusije, procenjuje se da bi oko 30 odsto sveta moglo da ostane bez pšenice. Naročito ako se zna da ove dve države učestvuju sa oko 30 odsto u svetskom izvozu pšenice, a kod kukuruza oko 20 procenata. U robnim rezervama trenutno ima 800.000 tona pšenice i milion tona kukuruza.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike