Mlekari se pobunili: U Crnoj Gori danas obustavljanje isporuke mleka

29.03.2022

08:19

0

Proizvođači sirovog mleka u Crnoj Gori danas će, kao što su najavili, obustaviti isporuku mleka prerađivačima

Mlekari se pobunili: U Crnoj Gori danas obustavljanje isporuke mleka
srpski domacin - 103 - gorobilje, opština požega, todor tomić, mlečno govedarstvo - 27.01.2022.00_18_26_11.Still011 - Copyright Screenshot:AgroTV

Stočari, primarni proizvođači mleka, pobunili su se u Crnoj Gori zbog niskih otkupnih cena mleka i danas su obustvili isporuku mlekarama. Blokada će, kažu, trajati sve dok se ne nađe rešenje za mlekarski sektor, jer oni po sadašnjim cenama ne mogu da proizvode bez gubitaka, piše portal podgoričkog „Dana“.

Do obustave isporuke mleka dolazi zbog nepostizanja dogovora sa prerađivačima, koji nisu hteli da podignu otkupnu cenu, a trgovački lanci da smanje svoju maržu za mlekare.

Iako prekidaju isporuku, sa proizvodnjom mleka stočari moraju da nastave, ali će svoje mleko donirati ustanovama i građanima, a što ne uspeju – prosipaće.

Proizvođači ispred Ministarstva poljoprivrede

Nekoliko desetina stočara, proizvođača mleka, okupilo se danas ispred Ministarstva poljoprivrede, kako bi demonstrativno najavili obustavu isporuke mleka crnogorskim mlekarama.

Oni su, prenose podgoričke „Vijesti“, doneli bidone mleka, koje su ostavili na pločniku, a ranije su pozvali zainteresovane institucije (Crveni krst, Vojsku...) i socijalno ugrožene građane da uzmu mleko da ga ne bi prosipali.

Proizvođači traže da im se ukupna otkupna cena poveća na 70 centi, zbog novog rasta cena stočne hrane i drugih inputa u proizvodnji.

Za sutra je dogovoren sastanak sa ministrima poljoprivrede, finansija i ekonomskog razvoja, a dosadašnji pregovori nisu dali rezultate.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike