Poskupela jaja: Ukrajinska kriza ne prija pilićima

22.03.2022

08:15

0

Vojni sukobi u Ukrajini, žitnici Evrope, izazvao je velike troškove po uzgajivače živine u Austriji ali pogođeni su i drugde po Evropi, pa i u Srbiji

Poskupela jaja: Ukrajinska kriza ne prija pilićima
Copyright Privatna arhiva

Oružani sukobi u Ukrajini imaju posledice i po živinarsku proizvofnjuj širom Evrope. Austrija je pogođena i što se tiče energenata ali pored skupih energenata tamo sada ne mogu ni da budu sigurni ni da će imati dovoljno hrane za stoku, pogotovo živinu.

Austrijski uzgajivači živine zbog toga traže povećanje cene jaja, jer će, kažu, od jeseni, biti ugrožena snabdevanje jajima.

Oni su, u saopštenju, istakla da je cena jaja ostala na istoj ceni dok su proteklih deset godina druge nemirnice poskupljivale.

Trenutna situacija, smatraju, ugrožava egzistenciju mnogih seljaka.

- Ako ne budemo brzo reagovali onda će od jeseni biti ugrožena snabdevenost jajima u Austriji - upozorio je predsednik Centralnog udruženja uzgajivača živine Franc Karlhuber.

Konkretno cena prizvodnje po jaju, i to svih klasa mora biti povećano za pet centi.

Trenutno je cena proizvodnje jaja na 8,2 do 8,3 centi, preneo je Martin Majringer iz Poljoprivredne komore Gornje Austrije.

Za cena proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja živine, to jest bez držanja u kavezu, je 12,5 centi, a takozvana bio jaja čak 19 centi po komadu.

Trgovci povećali cene, proizvođači još nisu

Prodavnice su prošle godine podigle cenu jaja za dva do tri centi po komadu, ali proizvođači su od toga dobili svega 0,75 centi.

Željenim povećanjem od pet centi po jajetu se pokrivaju dodatni troškovi proizvodnje, nastali poskupljenjima, ukazuje Udruženje.

Proizvodnja zbog okolnosti na tržištu nije ugrožena samo u Austriji jer i u Srbiji je živinarska proizvidnja na udaru već neko vreme a sada trpi dodatno.

Skuplja hrana za živinu, pre svega kukuruz čija je cena skočila preema svetskoj, dovela je do toga da Jaja su u Srbija poskupela u poslednje dve nedelje za oko dva dinara.

Cena jaja sada cena na pijacama ide i do 20 dinara (17 evrocenti) za komad najkrupnijih

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike