Velika perspektiva: Otvoreni Balkan šansa za naš izvoz mesa i mleka

26.12.2021

18:21

0

Velika šansa za proizvođače

Velika perspektiva: Otvoreni Balkan šansa za naš izvoz mesa i mleka
meso prasetina piletina - Copyright Profimedia

Projekat Otvoreni Balkan je perspektivan i dogovoreno priznavanje sertifikata i laboratorija će ubrzati promet robe, a on je i izvozna šansa za naše proizvođače mesa i mleka, izjavio je danas sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih prozvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović.


On je za Tanjug televiziju istakao da je Srbija lider u proizvodnji, pogotovu mesa i mleka, u poređenju sa druge dve zemlje iz Open Balkana i da bi trebalo da to iskoristimo u najpozitivnijem smislu.

- Albanija kao destinacija koja dosta ulaže u turizam, nama može da bude veoma zanimljiva kada je reč o proizvodnji mesa i mleka. Ona može da bude naša dobra izvozna šansa, jer gubimo trku sa evropskim proizvođačima - ocenio je Budimović.

Upitan da li građani mogu očekivati povećanje cena ovih životnih namirnica, odgovorio je da smatra da za sada nema osnova za njihovo poskupljenje, bez obzira što je početkom godine poskupela hrana za životinje i što su kasnije poskupeli i struja i nafta u svetu.

- Otvaranjem novih tržišta, izvoz može celu kompoziciju stočarske proizvodnje da povuče napred - rekao je Budimović.

Trenutno stanje u stočarstvu, prema njegovim rečima, nije najbolje jer opada broj grla stoke, a ova grana u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji kod nas učestvuje sa samo 29 odsto, dok se ovaj procenat u razvijenim zemljama kreće i iznad 40.

Kao problematično je naveo što se kod nas stočarska proizvodnja odvija na malim posedima, veličine dva do pet hektara, i što se recimo tovom svinja bavi oko 100.000 domaćinstava, dok je malo velikih kompleksa u stočarskoj proizvodnji.

- Država pomaže proizvođačima kroz subvencije, a kada je reč o ulaganju tog novca, mi na osnovu informacija koje imamo, potenciramo da bi trebalo uraditi regionalizaciju proizvodnje i videti u kom delu Srbije će šta da se proizvodi - ukazao je Budimović.

Ocenio je da bi farmeri u Srbiji trebalo više da se oslanjaju na stručna znanja i da svoj rad prilagode činjenicama da je stočarstvo dinamična privredna grana, koja veoma često trpi promene, koje moraju da se ispoštuju kada je reč i o ishrani životinja, reprodukciji i na kraju o kvalitetu proizvoda.

- Mi se dičimo time da imamo kvalitetne proizvode i ja se slažem s tim, ali mi imamo na primer po leglu oko 18 prasadi dok neke razvijene države imaju i 26. Kada govorimo o proizvodnji junećeg mesa, poznati smo po proizvodnji bebi bifa, koji je bio prepoznat u celoj Evropi a ove godine smo izvezli svega 500 tona u Evropsku uniju - ukazao je Budimović.

Sve to, ocenio je on, govori u prilog tome da problemi u stočarstvu zahtevaju stručni i naučni pristup.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike