Danas sahranjuju baku Stojanku, čija je smrt i dalje misterija: Komšije tvrde da je umrla od batina

17.12.2021

08:00

0

Autor: 24sedam

Vest o njenoj smrti otvorila je mnogobrojna pitanja, na koja su odgovore tražili stanari ovog novobeogradskog bloka koji su je znali, ali i šira javnost

Danas sahranjuju baku Stojanku, čija je smrt i dalje misterija: Komšije tvrde da je umrla od batina
baka stojanka44 - Copyright Printscreen/Facebook/Privatna arhiva

Baka Stojanka Krnetić, koja je preminula kao beskućnik u Bloku 45 prošle sedmice, biće sahranjena danas na Novom bežanijskom groblju.

Međutim, vest o njenoj smrti otvorila je mnogobrojna pitanja, na koja su odgovore tražili stanari ovog novobeogradskog bloka koji su je znali, ali i šira javnost.

Da li je baka Stojanka preminula zbog posledica prebijanja?

Da li je u momentu prijema u zdravstvenu ustanovu imala vidljive povrede na telu?

Zašto nije bila zadržana i zbrinuta u nekom od domova za odrasle ili u adekvatnoj zdravstvenoj ustanovi, s obzirom na to da je, kako su objasnile i njene komšije, bila dementna?

Šta se desilo sa snimcima nadzornih kamera koje se nalaze na objektima koji su u blizini mesta gde je baka Stojanka bila?

Takođe, odgovore na ta pitanja pokušali su da dobiju i novinari portala 24sedam, ali, nažalost, odgovorne institucije su ili bile zatvorene za bilo kakav vid komunikacije ili su izbegle konkretne odgovore.

Ono što je poznato jeste to da je telo Stojanke Krnetić poslato na obdukciju, ali zvanični rezultati još uvek nisu objavljeni.

Podsetimo, za 24sedam komšinica Jelena Nestorov je tvrdila da je baka bila fizički napadnuta jutro pre smrti, kao i da su je napadači nekoliko meseci redovno zlostavljali.

- Snimila sam je nekoliko sati pre smrti. Oni su je ujutru napali. Jedan bračni par ih je video. Odmah smo zvali hitnu pomoć i policiju. I policajcima je bilo žao i rekli su da to stvarno nema smisla. Ona je odbila da ide, pa smo morali opet da ih zovemo i tada su je odveli. Ali tada je već umirala, toliko je bila prebijena. Oni su nju tukli skoro svaki dano. O tome su obaveštene policija, socijalna služba... Ona se jeste pomirila sa sudbinom, ali ovo nije bio način... - ispričala je Nestorova, dodajući da je baka bila dementna.

Printscreen/ Google maps
Blok 45

Takođe, kako je za 24sedam rekla druga komšinica Bojana, koja je upoznata sa ovim slučajem, policija je izašla na teren i zatim po službenoj dužnosti pozvala Hitnu pomoć.

- Potom su rekli da je vode u Zemunsku bolnicu, ali pošto smo vrlo upoznati sa sledom događaja, ja bih rekla da je nisu tamo odveli, nego pravo u psihijatrijsku ustanovu "Dr Laza Lazarević". A tek kad je tamo počela da gubi život, onda su je poslali hitno u Zemunsku bolnicu kako bi tamo umrla - izjavila je ta komšinica za naš portal.

S druge strane, direktorka klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić je za 24sedam odgovorila da se osobe koje su dementne ne leče u bolnicama, već da se smeštaju u domove, kao i da nije upoznata sa slučajem Stojanke Krnetić.

- Klinika nema nikakve veze sa tim - rekla je ona, dodajući da je za takve slučajeve nadležan Centar za socijalni rad.

Pokrenuti postupci

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je za 24sedam da su pokrenuti postupci koji podrazumevaju dostavljanje informacija od strane Centra za socijalni rad i Policijske uprave Novi Beograd o tome šta su preduzimali u slučaju baka Stojanke.

- Tražili smo informacije Centra i PU Novi Beograd o tome koje su aktivnosti preduzeli, s obzirom na to da je ona imala stan i penziju, a bila dementna. Takođe, zatražena je i informacija od policije kakvu istragu sprovodi - rekao je on.

Stanari Bloka 45 koji su brinuli o baka Stojanki nisu znali zbog čega institucije nisu zadržale nesrećnu ženu kako bi joj bila negde pružena adekvatna pomoć. Međutim, njihova dilema je bila i koja institucija je trebalo da pokrene pitanje njene sposobnosti da brine o sebi.

Pašalić je objasnio da je to trebalo da uradi Centar za socijalni rad.

24sedam/ Goran Sivački
Zoran Pašalić

- Tu se radi o veštačenju na okolnosti njenog psihičkog stanja, odnosno da li ona može da se stara o sebi i do kog nivoa. To je trebalo da se uradi i na osnovu toga da se kaže da li je ona mogla da se brine o sebi. Centar za socijalni rad inicira takvo veštačenje, a ko će to uzeti u rad zavisi od drugih stvari - rekao je Pašalić.

Na kraju, Gradski centar za socijalni rad je na pitanja 24sedam odgovorio sličnim saopštenjem koje su poslali i pre nekoliko dana, a koje prenosimo u celosti:

- Gradski centar za socijalni rad u Beogradu, mesno nadležno Odeljenje Novi Beograd upoznato je sa slučajem koji navodite u dopisu. Stručni radnici su u prethodnom periodu svakodneveno izlazili na teren i intenzivno radili na rešavanju problema zbrinjavanja navedene osobe. S obzirom na to da je za pružanje bilo koje vrste pomoći i podrške potreban pristanak korisnika, S. K. je odbijala svaki vid saradnje, pomoći, pokušaja zbrinjavanja i intervencije stručnih radnika, ali i saradnju sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, policije, komunalne milicije, sa kojim je centar bio u svakodnevnom kontaktu i često u zajedničkim intervencijama u cilju podrške navedenom licu. Imajući u vidu višegodišnji način života, godine starosti, brojne zdravstvene probleme, S. K. je prvenstveno bila potrebna zdravstevna zaštita. U prethodnom periodu S. K. je više puta zbrinjavana u ustanovu zdravstvene zaštite, ali ju je bez saglasnosti i znanja lekara svaki put napuštala.

Printscreen/Facebook/Privatna arhiva
 

Takođe, kako su naveli, poslednji put je zajedničkom intervencijom policije, hitne pomoći i Centra za socijalni rad zbrinuta u zdravstvenu ustanove, gde je i preminula, te dodali da S. K. nije bila korisnik novčane socijalne pomoći i da je raspolagala porodičnom penzijom i imala stan. 

Međutim, nisu odgovorili na pitanje zbog čega baka nije bila zadržana i zbrinuta u nekom od domova za odrasle.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike