Najavljene "tektonske" promene u javnom prevozu: Šta će biti drugačije do 2023. godine?

14.12.2021

14:31

0

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je najavio da se očekuje da do kraja ovog meseca u Moskvi bude potpisan sporazum o rekonstrukciji i izgradnji BG voza

Najavljene "tektonske" promene u javnom prevozu: Šta će biti drugačije do 2023. godine?
tramvaj - Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

U Beogradu je danas održan međunarodni skup o modernizaciji javnog prevoza na kojem je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao da je nama potrebna reorganizacija prevoza jer će se, kako je istakao, u narednih osam godina u srpskoj prestonici dogoditi "tektonske" promene u javnom prevozu koje do sada nisu viđene.

- Do 2030. godine dominantno ćemo preći na šinski sistem javnog prevoza, što je velika i suštinska promena koja podrazumeva potpuno drugačiju organizaciju - rekao je Vesić.

Beoinfo
 

Naveo je da će prva linija metroa biti završena 2028, a druga 2030. godine, te dodao da se očekuje da do kraja ovog meseca u Moskvi bude potpisan sporazum o rekonstrukciji i izgradnji BG voza, što je u planu da se radi pet, šest godina.

- Takođe, uradićemo i 42,6 kilometara novih tramvajskih linija i to na čitavoj levoj obali Dunava, od Požeške prema Ceraku i od Jurija Gagarina prema Bežanijskoj kosi. Na ulicama će biti mnogo manje autobusa, i to hibridnih, električnih ili na prirodni gas, odnosno nećemo imati nijedno vozilo na fosilna goriva - rekao je Vesić.

On je na skupu, koji je održan u okviru projekta koji finansira Vlada Japana kao donaciju Beogradu, zahvalio Vladi Japana na podršci koju pruža Srbiji.

Naveo je da vrednost donacija Japana Srbiji u poslednjih 20 godina iznosi skoro pola milijarde evra, te dodao da je Japan i jedan od najvećih donatora beogradskom univerzitetu.

Vesić je rekao da u Srbiji trenutno posluje više od 30 japanskih kompanija i dodao da je uvek spreman da razgovara s japanskim prijateljima o tome kako da još njihovih kompanija investira u Beograd.

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kačumata rekao je da očekuje da ovim projektom kvalitet vazduha u Beogradu bude značajno poboljšan jer je to kako je rekao, glavni problem u Beogradu koji treba da se reši.

Beoinfo
 

- Gledajući u prošlost i odnose između Srbije i Japana, javni prevoz je ključan u toj saradnji - rekao je on.

Podsetio je da je 2003. godine, kada se Srbija suočavala s ekonomskim i političkim poteškoćama, Japan je donirao 93 autobusa koji su, kako je istakao, simbol našeg prijateljstva.

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević je rekao da je namera da se, zajedno sa japanskim kolegama, doprinese daljem unapređenju sistema javnog prevoza putnika u Beogradu.

- Ovaj projekat traje 36 meseci i ima nekoliko segmenata. Prvi podrazumeva unapređenje upravljanja sistemom javnog prevoza putnika, drugi kontrolu operatera odnosno prevoznika u sistemu i treći kako da povećamo naplatu prevoza u Beogradu - rekao je Vasiljević i podsetio da je projekat počeo u oktobru prošle godine.

Naveo je da su u okviru projekta predviđene obuke u Japanu i odabranim gradovima u Evropi, kao i ovi godišnji seminari u Beogradu.

Dodao je da su do sada kolege iz Japana analizirale sa kolegama sa Saobraćajnog fakulteta sistem javnog prevoza u Beogradu i napomenuo da će jedan od rezultata biti studija koja će dati preporuke na koji način se može unaprediti sistem kako bi postao funkcionalniji i organizovaniji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike