Na sednici Skupštine grada Beograda donet niz važnih odluka

29.11.2021

13:30

0

Autor: 24sedam

Sednica je održana u velikoj sali Narodne skupštine Srbije u Ulici kralja Milana

Na sednici Skupštine grada Beograda donet niz važnih odluka
skupstina a (7) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Sednica Skupštine grada Beograda održana je danas u velikoj sali Narodne skupštine Srbije u Ulici kralja Milana, a na dnevnom redu bio je niz bitnih odluka.

Naime, prva stavka dnevnog reda koja je bila na odlučivanju i koja je usvojena, je o porezu na imovinu, gde je odlučeno da neće doći do uvećanja za narednu, 2022. godinu.

Na dnevnom redu, između ostalog, našao se i Predlog odluke o dodeli naziva ulica na teritorijima više gradskih opština, te su tako važne ličnosti dobile ulicu u prestonici. Pored toga, odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas Predlog da se obala na Novom Beogradu od mosta Gazela do Brankovog mosta nazove Obalom Jasenovačkih žrtava.

Na današnjoj sednici gradske Skupštine odlučivalo se i o Predlogu rešenja o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja za 2021. godinu JKP "Gradske pijace", JKP "Zelenilo Beograd", ali i o Predlogu odluke o izmenama i dopunama odluke o komunalnom redu.

Odbornici su raspravljali i o Predlogu odluke o izmenama i dopunama odluke o uređivanju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina, ali i o Predlogu o izmenama i dopunama odluke o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada Beograda.

Rafailović je precizirao da će se sprovođenje Odluke o oglašavanju na području kulturno-istorijskih celina oko Dositejevog liceja, Knez Mihailove, Topčidera, Kosančićevog venca, Skadarlije, kao i na Svetosavskom platou ubuduće poveriti opštinama na čijoj se teritoriji celine nalaze. 

– Izmena i dopuna Odluke o postavljanju javnih bicikala doneta je zbog toga što je u međuvremenu znatno unapređena tehnika i tehnologija funkcionisanja ovog sistema, te se tako ostvaruju mogućnosti fleksibilnog sistema u odnosu na promenljive saobraćajno-tehničke uslove, a sa stanovišta zahteva i potreba građana. Kad je reč o Izmeni i dopuni Odluke o javnim parkiralištima, ona se donosi na inicijativu Sekretarijata za poslove Komunalne milicije, a tiče se situacija kada počinilac nije zatečen na licu mesta, što se u velikom broju slučajeva i dešava. Vlasniku će biti upućeno rešenje da u propisanom roku dostavi tačne i potpune podatke o identitetu lica koje je upravljalo vozilom, kao i dokaz o tome. Zakon propisuje da se za nepropisno parkiranje ili zaustavljanje traži subjektivna odgovornost, odnosno odgovornost za lice koje je tokom prekršaja upravljalo vozilom – naveo je Rafailović. 

Na dnevnom redu bio je i Predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o oglašavanju na teritoriji grada Beograda, Predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o postavljanju sistema javnih bicikala, Predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o javnim parkiralištima, o izmenama i dopunama odluke o javnom linijskom prevozu, o gradskoj upravi.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da postoji ideja da taksi-stajališta budu uređena kako bi svako stajalište imalo toalet i dodatni prostor gde bi taksisti mogli da popiju kafu i generalno normalno da funkcionišu.

– Ipak, nije moguće na taj način urediti kompletno sva stajališta. Sada smo u situaciji da taksisti na stajalištima nemaju gde da sednu ni da koriste toalet. Takva mesta nisu karakteristična za uređene gradove. Pomenuti način uređenja taksi-stanica nije moguć, primera radi, na taksi-stanici koja se nalazi na Trgu republike, ali na većini je to moguće izvesti. Isto važi i za okretnice autobusa javnog prevoza gde bi trebalo omogućiti vozačima da imaju mesto za odmor – rekao je Vesić. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Odbornici su raspravljali i o Predlogu odluke o proglašenju spomenika prirode Miocinski sprud "Tašmajdan".

Na dnevnom redu sednice, između ostalog, bio je i Predlog zaključka o ispravci odluke o izmeni odluke o lokalnim komunalnim taksama za teritoriju Grada Beograda i Predlog godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Beograda za 2021. godinu.

Sednica održavala uz poštovanje preporuka Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd o preventivnim merama u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike