U Beogradu nestašica kartica za javni prevoz: Evo zbog čega je došlo do problema

10.10.2021

16:37

0

Nestašica nepersonalizovanih kartica na prodajnim mestima nije uticala na većinu korisnika

U Beogradu nestašica kartica za javni prevoz: Evo zbog čega je došlo do problema
Copyright M.M./ATAImages

"Beogradske kartice" pre nekoliko meseci zamenile su "Bus Plus", a kako su građani Beograda primetili u poslednje vreme je gotovo nemoguće pronaći ih na trafikama.

- Odavno nemamo kartice, ne znam šta se dešava. Ljudi stalno traže, ali šta da radim, nije do nas - rekla je jedan od prodavaca na trafici za "Blic".

Na drugoj trafici zaposlena je rekla da su prošle nedelje dobili ukupno 10 kartica, koje su odmah "planule", a da nema informaciju kada će dobiti još niti šta se dešava.

Ovim povodom kontaktirana je firma "Kentkart" u čijoj je nadležnosti održavanje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu, a oni su potvrdili da karata nema.

U zvaničnom odgovoru od PR ove kompanije navodi se da "od početka 2021. godine, a povezano sa trajanjem virusa Covid-19, na svetskom nivou prisutan je problem sa čipovima".

- Ova situacija odrazila se i na sve vrste kartica, kako bankarskih, tako i onih za javni gradski prevoz. Taj problem je zadesio i najveće svetske kompanije, i utiče i na isporuke samih kartica od strane proizvođača. Kartice, inače, imaju čipove koje proizvode samo tri kompanije u svetu i sve kasne sa isporukama, tako da glavni problem nastaje u prijemu kartica- navode u saopštenju za pomenuti portal.

Promo/ “Kentkart”
 

Međutim, u zvaničnom saopštenju kažu da "u ovom trenutku većina prodajnih mesta je snabdevena" i "veruju da je kartice za prevoz već sada moguće kupiti na većini prodajnih mesta", ali realna situacija je drugačija.

Oni dodaju i da kontrola radi "najnormalnije", a na pitanje da li kartu putnici treba da kupe kod vozača, kažu da "pored prodajnih mesta putnici kartu mogu da kupe i preko interneta, plate vožnju platnim karticama, a postoji i opcija dnevne, trodnevne ili petodnevne karte".

- Na osnovu analiza Saobraćajnog fakulteta, 90 odsto putnika koristi prevoz svakodnevno i za njih je najisplativija opcija mesečna karta, tako da nestašica nepersonalizovanih kartica na prodajnim mestima nije uticala na većinu korisnika- tvrde u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike