Više neće morati da trče kući: Uvode se toaleti za beogradske taksiste

27.10.2021

07:30

0

Kako je za 24sedam objasnio Aleksandar Bjelić predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije (SATUS), taksisti su se do sada snalazili na razne načine kako bi došli do toaleta

Više neće morati da trče kući: Uvode se toaleti za beogradske taksiste
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Kuća, restoran ili u najgorem slučaju mrak okolnih zgrada nekada su bile jedine lokacije na koje su beogradski taksisti odlazili na pauze od pet minuta, koje su uspeli da ugrabe između vožnji, kako bi otišli u toalet.

Njihovim mukama uskoro će doći kraj, jer je na sednici Skupštine grada, koja je održana 25. oktobra, usvojena Odluka o izmenama i dopunama odluke o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada Beograda, što znači da će taksisti na stajalištima imati toalete.

Kako je za 24sedam objasnio Aleksandar Bjelić predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije (SATUS), taksisti su se do sada snalazili na razne načine kako bi došli do toaleta.

Prinscreen/YouTube/Jutarnji program TV Hepi
Aleksandar Bjelić

- To je pakao. Ili idete kući, ili u neki kafić da vas niko ne vidi da niste gost, ili ne daj Bože, iako se i to dešavalo, kada je noć, pored nekih zgrada. To je jako neprijatno i neprimereno. To ne rade samo taksisiti nego i građani, pogotovo mlađa populacija koja je najviše na ulicama noću - kaže Bjelić.

"Potrebni su nam toaleti"

Bjelić je istakao da su oni razgovarali sa predstavnicima grada i jedno od rešenja je da se objekti sa toaletom, koji se nalaze na poslednjim autobuskim stajalištima, ustupe i taksistima.

- Nama su potrebni toaleti. Ono što mi već dugo pričamo jeste da se produži radno vreme javnih toaleta, poput onog na Trgu Republike i Crvenom krstu. Smatramo da bi trebalo da rade tokom čitavog dana, kako bi taksisti mogli da ih koriste - objasnio je naš sagovornik.

Taxi
 

Kako on kaže, taksisti pozdravljaju novu Odluku, i navodi da pokretni toaleti postoje već na nekoliko taksi stajališta na Novom Beogradu - u Bloku 45, Bloku 70, u Gandijevoj i Ulici dr Ivana Ribara, kao i na Cvetkovoj pijaci.

- Toaleti bi trebalo da budu zaklonjeni jer kada se nalaze pored trotoara ljudi prolaze okolo i osoba koja se nalazi u toaletu se ne oseća prijatno, ali ni taj koji nas je video da ulazimo u toalet. Taj objekat mora da stoji u nekakvom zaklonu, udaljen bar nekoliko metara od stajališta i trotoara. Verovatno će Grad voditi računa o tome - navodi Bjelić za 24sedam.

Naš sagovornik podvlači da su najfrekventija stajališta u gradu Terazije, kao i okolini tržnih centara.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Mislim da je iluzorno razmišljati uopšte da se na takvim lokacijama postavi toalet. Uz svu dobru volju predstavnika Grada, ne vidim gde bi tu mogli da se postave toaleti. Možda će ih posebno ograditi, da to bude nevidljivo, u tom slučaju je onda takva zamisao prihvatljiva - kaže Bjelić.

Kako dalje ističe, odmorište za taksiste će verovatno biti postavljeno na zelenim površinama.

- Pretpostavljam da će postaviti klupe sa stolovima, gde ćemo moći da predahnemo. Takva odmarališta je moguće napraviti i bila bi nam veoma korisna - kaže Bjelić.

U Beogradu ima 149 taksi stajališta i 6.163 vozača

Obrazlažući Odluku o postavljanju privremenih objekata, sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević rekao je da u Beogradu trenutno ima 149 taksi stajališta sa 1.416 taksi stajališnih mesta, dok taksi prevoz obavlja 6.163 vozača.

- Kako bi se omogućio nesmetan rad taksi vozača izmenom i dopunom ove odluke predloženo je da se na frekventnim taksi stajalištima ili u njihovoj neposrednoj blizini mogu postavljati manji montažni objekti privremenog karaktera, objekti sa pratećim sadržajem koji bi podrazumevali toalet, čekaonicu i kiosk sa komercijalnim sadržajem, kako za potrebe taksi prevoznika, tako i za ostale građane - pojasnio je Vasiljević.

Punjači za električna vozila

Ilustracija/Printscreen/YouTube
 

Kada je reč o električnim vozilima, Bjelić ističe da na beogradskim ulicama postoji sve više taksista koji imaju ovakve automobile, te kaže da bi bilo dobro razmišljati nekoliko godina unapred.

- Nadamo se da će sledeći korak Grada biti da se u narednih godine, dve na frekventnim stajalištima postave i punjači za električna vozila, jer će mnogi vozači u budućnosti preći na takav vid prevoza - objasnio je on za 24sedam.

Bela boja za sva taksi vozila

Pixbay
 

Izmenama i dopunama Odluke o taksi prevozu predviđeno je da rok za usklađivanje boje vozila bude tri godine od dana stupanja na snagu ove odluke. Prelazni period od godinu dana važiće za taksi prevoznike koji vozila budu nabavljali iz sopstvenih sredstava, od trenutka važenja ove odluke.

- U Beogradu već ima preko 800 vozila koja su u beloj boji, a registrovano je 6.140 taksi vozila. Rok za uspunjenje uslova da se ofarba vozilo u belu boju je do početka 2024. - istakao je Bjelić.

Poskupljenje starta?

Poslednjih par meseci se špekulisalo da će doći do poskupljna starta, ali prema rečima predsednika SATUS-a  to se još uvek neće dogoditi.

- Još uvek nije bilo nikakvih priča na tu temu. Za sada cena starta ostaje ista - zaključio je Bjelić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike