Izglasano na Skupštini grada: Odlučeno da li će porez na imovinu biti uvećan za sledeću godinu

29.11.2021

10:04

0

Autor: 24sedam

Sednica je počela danas nešto posle 10 časova u velikoj sali Narodne skupštine Srbije

Izglasano na Skupštini grada: Odlučeno da li će porez na imovinu biti uvećan za sledeću godinu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Na današnjoj sednici Skupštine Grada Beograda odlučeno je da porez na imovinu neće biti uvećan za sledeću, 2022. godinu.

Kako se navodi u odluci, porez na imovinu za 2022. za nepokretnost obveznika koji ne vodi poslovne knjige, za odgovarajuću površinu iste nepokretnosti, ne može biti utvrđen u većem iznosu od pripadajuće poreske obaveze tog obveznika za 2021. godinu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je podsetio da Grad Beograd ima zakonsku obavezu da svake godine, najkasnije do 30. novembra, utvrdi Odluku o visini stopa poreza na imovinu, kao i da se ustanovi prosečna cena kvadratnog metra nekretnina.

TANJUG/ Sava Radovanović
 

Vesić je precizirao da u drugom članu ove odluke jasno stoji da porez za 2022. godinu neće biti povećavan obveznicima koji ne vode poslovne knjige za nekretninu istovetne površine iako je cena kvadrata u Beogradu porasla prosečno za šest odsto.  

– Dakle, uprkos zakonskoj obavezi da uskladimo visinu poreza sa porastom cena nekretnina, dodali smo ovaj član kako ljudi ne bi dobili veće račune za porez. To smo uradili zbog pandemije i smatrali smo da je veoma važno da ne opterećujemo građane dodatnim troškovima. Broj kvadratnih metara za čiju je izgradnju investitor dobio dozvole od Grada Beograda iznosio je pre desetak godina od 200.000 do 300.000, dok danas iznosi oko milion i po. Povećan iznos od naplate poreza suštinski su novi kvadrati koji se grade. Na taj način se, naravno, u pravom smeru razvija ekonomija. Očekuje nas na narednoj sednici usvajanje budžeta, a već imamo oko 2.000 predloga za korišćenje gradskog budžeta koje su poslali građani od trenutka kada je nacrt budžeta objavljen na sajtu Grada Beograda. Javna rasprava se završava 8. decembra i tada ćemo objaviti šta je od predloga građana prihvaćeno – poručio je Vesić.

Sednica je počela danas, nešto posle 10 časova, u velikoj sali Narodne skupštine Srbije u Ulici kralja Milana, uz poštovanje preporuka Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd o preventivnim merama u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike