Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda: Vesić - ovo je najveći u istoriji! (FOTO)

25.10.2021

08:10

0

Ovim rebalansom obezbeđujemo početak radova na beogradskom metrou- istakao je zamenik gradonačelnika

Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda: Vesić - ovo je najveći u istoriji! (FOTO)
skupstina (3) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Na sednici Skupštine grada Beograda u zgradi Narodne skupštine Republike Srbije usvojen je rebalans budžeta Grada Beograda.

Pred odbornicima je 35 tačaka, a najvažnija je upravo bila rebalans budžeta.  Pred odbornicima se našla i izmena Odluke o lokalnim administrativnim taksama, a kako javlja reporter 24sedam te tačke su objedinjene. 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je izjavio da je ovaj budžet najviši u novijoj istoriji, što govori da se u gradu dobro posluje.

- Ovo je treći rebalans budžeta i njime će se obezbediti novac za izgradnju metroa, odnosno kolektora i nasipanja na Makiškom polju, zatim da se obezbedi novac za projektovanje druge linije metroa, novac za zavešetak nadvožnjaka u Batajnici, novac za pristupne saobraćajnice za fabriku vakcina, za blok autobuske i železničke stanice i blok 42 na Novom Beogradu. Ovim rebalansom obezbeđujemo početak radova na beogradskom metrou - istakao je Vesić.

Prema ovom rebalansu budžet grada sa budžetima gradskih opština iznosi ukupno 150.024.681.652 dinara, od čega budžet Grada iznosi više od 135 milijardi dinara. Obim budžeta gradskih opština je preko 14 milijardi dinara. 

Vesić je pojasnio da su u ovom rebalansu obezbeđena sredstva za izgradnju nasipa i kolektora 3 i 4 na Makiškom polju, za izgradnju nadzvožnjaka u Batajnici, kao i za finansiranje projektovanja druge linije metroa.


Između ostalog, pomenuo je da su odvojena i sredstva za finansiranje boravka dece u predškolskim ustanovama, kao i sredstva za novih sto ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju čime će ih u Beogradu ukupno biti oko 600.

Komentarišući kritike predstavnika opozicije o rebalansu budžeta, koje su izneli na konferenciji ispred zgrade u kojoj se održava sednica, Vesić je rekao da će oni koji ništa ne rade uvek kritikovati.

Vesić je rekao da će Grad na kraju ove godine dugovati 281 milion evra za vraćanje starih kredita, a budžet biti 1,282 milijarde evra, te dodao da kritike o rebalansu budžeta iznose oni u čije vreme je Grad dugovao 1,2 milijarde evra, a budžet bio 565 miliona evra.

- Ovim rebalansom obezbeđujemo da počnemo da radimo beogradski metro i zato ćete imati napade na ovaj rebalans jer je izgradnja beogradskog metroa noćna mora za sve koji su protiv ove vlasti jer je to dokaz koliko su bili nesposobni - rekao je Vesić.

Naveo je da se metro obećava još od 1970. godine, ali da do sada niko nije imao ni dovoljno novca ni urbanističkih uslova za izgradnju metroa.

 

Najavio je da će sledeća sednica biti održana 8. novembra i da će tada na dnevnom redu, između ostalog, biti plan generalne regulacije šinskih sistema u prestonici kojim je predviđeno širenje tramvajske mreže i BG voza, kao i izgradnja beogradskog metroa.

Odbornici su usvojili i odluku o saradnji između Beograda i Sankt Peterburga.

Osniva se Fondacija za mlade

Pored rebalansa budžeta, odbornici su usvojili i odluku o osnivanju Fondacije za decu i mlade Beograda. 

- Razlog za osnivanje Fondacije je taj što smo primetili da postoji jedan broj porodica uglavnom sa vise dece koji nisu prepoznati u sistemu socijalne zaštite a zaslužuju pomoć. Direktan povodo za osnivanje je tragična smrt dve devojčice u Obrenovcu - kazao je Vesić.

Doneta je i odluka o dodeli naziva ulica.

O autobuskoj stanici


Šef odborničke grupe Građanski demokratski forum Rade Veljanovski je na današnjoj sednici kritikovao to što radovi na izgradnji autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu idu sporo. 

Zamenik gradončelnika mu je odgovorio: "Novu autobusku stanicu na Novom Beogradu ne gradi Grad, već je u nadležnosti Beograda da izgradi pristupne saobraćajnice i svu infrastrukturu.. 
 
Vesić je pojasnio da se autobuska stanica radi kroz javno -privatno partnerstvo, zato što je privatizovana još 1990. godine. 
 
- Prema tome, autobusku stanicu ne gradi Grad, mi gradimo pristupne saobraćajnice i radimo svu infrastrukturu, a ima manje para jer smo deo uradili - naveo je Vesić. 
 
Odgovarajući na kritike u vezi izgradnje biciklističkih staza, Vesić kaže da nije smanjeno ništa što se tiče izgradnje tih staza, već sredstva za javno - privatna partnerstva za javne bicikle. 
 
- U međuvremenu smo doneli odluku da tražimo partnera koji će da sve sam uloži i da Grad ne ulaže ni dinar i povukli smo sredstva koja je grad trebalo da uloži - kazao je Vesić. 
 
Govoreći o sredstvima koja se izdvajaju za metro, Vesić kaže da su sredstva predložena sada, a ne početkom godine jer dinamika potrošnje para zavisi od urbanističkih planova. 
 
- Bilo bi neodgovorno da su urbanistički planovi zakasnili, a mi predvideli sredstva. To nisu transferna sredstva, sve se finansira iz kredita - kazao je Vesić. 
 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike