Da li smete da sedite u bašti kafića posle 20 časova ako nemate kovid propusnicu?

17.11.2021

18:30

0

U Sekretarijatu za poslove komunalne milicije za 24sedam dali su jasan odgovor

Da li smete da sedite u bašti kafića posle 20 časova ako nemate kovid propusnicu?
kovid propusnice kisa beograd 0811 2021 foto kaca (8 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Prvog dana kada je mera o obaveznim kovid propusnicama posle 20 časova stupila na snagu, uprkos ružnom vremenu, mnogi sugrađani su, i posle te satnice, sedeli u baštama kafića. 

U javnosti se odmah postavilo pitanje da li će komunalna milicija moći da kažnjava i u tim situacijama, zbog čega je portal 24sedam kontaktirao Sekretarijat za poslove komunalne milicije od kojih smo dobili jasan odgovor u kojim slučajevima i pod kojim uslovima je obavezno da se ima kovid propusnica.

Pixabay/24sedam
 

- U objektu u zatvorenom prostoru u kome se vrši pružanje ugostiteljskih usluga usluživanjem hrane i pića (izuzev objekata u kojima se hrana i piće služi tako što korisnik ne ulazi u objekat - tzv. šalterska prodaja, kada se hrana i piće vrši putem dostave, odnosno bez neposrednog korisnika pružaoca i korisnika usluge ili kada je objekat u okviru zatvorenog trgovinskog objekata i hrana i piće se ne uslužuju sedećim korisnicima), kao i u objektima koji nisu u registru ugostiteljskih objekata, ali u kojima se vrši održavanje zabavnih i svečanih manifestacija (sale za venčanja i sl.) i u objektima u kojima se obavlja delatnost priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću (kockarnice, kladionice, kazina i sl.), kao pružalac ili korisnik usluge u periodu od 20 časova do završetka radnog vremena, može boraviti samo lice koje poseduje kovid sertifikat - naveli su u Sekretarijatu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako dodaju, u objektu u kome se delatnost obavlja u radnom vremenu koje se ne prekida, tj. non-stop, boravak lica uz posedovanje kovid propusnica odnosi se na period od 20 do šest časova.

Dakle, ako se i dalje pitate da li možete da sedite u basštama bez propusnice - ne možete!

U prva dva dana, od 8. do 10. novembra, patrole komunalne milicije izdale su dva prekršajna naloga kovid redarima zbog nepoštovanja mera lične zaštite u ugostiteljskom objektu, jedan prekršajni nalog fizičkom licu koje je zatečeno u ugostiteljskom objektu bez važećeg kovid sertifikata, a takođe, sačinjena su i dva zapisnika za pravna lica u čijim objektima su konstatovani navedeni prekršaji.

Kazne

U sekretarijatu podsećaju da će se novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniti lice koje boravi u objektu, a ne poseduje kovid sertifikat.

Pored navedenog, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolest propisano je da će se novčanom kaznom u iznosu od 300.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice, a odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara, ako ne preduzmu radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Lice odgovorno za primenu mera lične zaštite od infekcije kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 30.000 dinara, ako ne obezbedi neposrednu primenu tih mera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike