Stanovi na Vračaru već četiri meseca vise, a gde se sada nalaze stanari Vidovdanske? (FOTO)

16.11.2021

18:55

0

Stanarka Zorica Stanimirović za 24sedam je rekla da oni još uvek nisu potpisali ugovor sa Gradom o gradnji višespratnice na mestu urušene zgrade

Stanovi na Vračaru već četiri meseca vise, a gde se sada nalaze stanari Vidovdanske? (FOTO)
vidovdanska 24sedam goran sivački (2) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Pred očima stanara Vidovdanske ulice, na Vračaru, pre tačno četiri meseca nestale su sve njihove uspomene i stvari, nakon što se zgrada u kojoj su živeli urušila zbog kopanja temelja na izgradnji višespratnice.

Ubrzo potom, 30. jula, zamenik gradonačelnika Goran Vesić naveo je da "očekuje da će za oko dve nedelje biti potpisan ugovor sa građanima koji su izgubili krov nad glavom prilikom rušenja zgrade, i da će nakon toga Direkcija za građevinsko zemljište početi sa izgradnjom novih stanova".

24sedam/Goran Sivački
 

Stanarka Zorica Stanimirović, koja je živela u Vidovdanskoj, a čiji je stan ostao da visi posle urušavanja, ističe za 24sedam da do toga nije došlo.

- Ugovor sa Gradom još uvek nije potpisan. Sredinom avgusta dobili smo privremeni smeštaj u Gostivarskoj ulici, na Voždovcu. Ovde, u mom ulazu, smeštene su još dve porodice, a jedna je u drugom ulazu - ispričala je Zorica.

Naša sagovornica kaže da ona i drugi stanari i dalje kupuju neophodne stvari za život - garderobu, nameštaj, aparate...

24sedam/Goran Sivački
 

- Dva meseca sam nosila dva para čarapa. Istuširam se, pa obujem one koje sam prethodni dan oprala. Sve sam se nadala da će nam odobriti još jednom da uđemo u stan, kako bismo uzeli neophodne stvari, barem garderobu, ali nam nisu dozvolili. Ponovo smo počeli ispočetka. Ponekad više nemam ni snage da se borim - zaključuje Zorica.

Podsetimo, 16. jula urušio se prvi deo zgrade u Vidovdanskoj na Vračaru, a potom se za četiri dana urušio i drugi deo.

24sedam/Goran Sivački
 

Krajem avgusta, građevinski inspektor na Vračaru podneo je krivične prijave protiv investitora i izvođača radova. Njima se, kako je navedeno, na teret stavlja krivično delo teško delo protiv opšte bezbednosti, pošto je posle uviđaja, izjava i pregleda dokumentacije, tužilaštvo tada ocenilo da temeljna jama nije bila propisno i dovoljno obezbeđena suprotno propisima i projektu koji je odobren, usled čega je najverovatnije došlo do pucanja šipova i obrušavanja.

Tada je nadležna inspekcija, po hitnom postupku, naložila sanaciju temeljne jame kako bi se obezbedilo gradilište i sprečilo dalje urušavanje.

Pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom saslušan još jedan investitor osumnjičen za urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici koji se, branio ćutanjem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike