“Ispravlja se istorijska nepravda”: Usvojeno - kraljica Draga dobija ulicu u Beogradu

25.10.2021

13:12

0

Ona je prva kraljica posle Kosovskog boja koja je bila Srpkinja, istakao je zamenik gradonačelnika

“Ispravlja se istorijska nepravda”:  Usvojeno - kraljica Draga dobija ulicu u Beogradu
YouTube

Odbornici Skupštine Grada Beograda su danas, između ostalog, usvojili predog odluke o dodeli naziva ulica. 

Tako će ulicu dobiti kraljca Draga Obrenović, na Paliluli će jedna od ulica nositi naziv Nova Vučevska, a na Čukarici Ulica Marka Markovića. 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je izjavio u Skupštini grada da se odlukom da ulicu dobije kraljica Draga ispravlja istorijska nepravda, javlja reporter 24sedam.

-Ona je prva kraljica posle Kosovskog boja koja je bila Srpkinja - istakao je zamenik gradonačelnika. 

Predlog da Draga Obrenović dobije ulicu je inicirao upravo zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ali i novinarka Olivera Miletović.

 

Ime kraljice Drage Obrenović dobiće ulica koja se trenutno formira u okviru projekta „Beograd na vodi”, a čiji početak će biti malo iza stare Železničke stanice čiji prvi putnici su bili kralj Milan Obrenović, kraljica Natalija Obrenović i prestolonaslednik Aleksandar Obrenović. 

Ulica nastavlja ka obali Save i završava se između savremenih stambenih i ugostiteljskih kompleksa zgrada koji postaju simbol modernijeg i razvijenijeg Beograda. Ova ulica simbolično vezuje eru iz koje je potekao kraljevski par Obrenovića i savremeni Beograd, odajući poštu ne samo kraljici Dragi Obrenović već i samoj istoriji naše prestonice

Kada su atentatori u noći između 28. i 29. maja 1903. godine upali u dvor, kraljica Draga je stala ispred kralja Aleksandra pokušavajući pred ubicama da ga zaštiti, a ubijena je sa osamnaest metaka. Njen suprug, kralj Aleksandar, upucan je sa trideset kuršuma. Zaverenici su njihova tela oskrnavili potom sabljama.

Inače, Draga Obrenović je pokrenula akciju za pomoć srpskom svetogorskom manastiru Hilandar. Vraćeni su dugovi manastira koji je, poput manastira Zograf, mogao da postane bugarski. 

Kralj Aleksandar je 1896. godine posetio manastir, a početkom dvadesetog veka Srbija je, prvi put u istoriji, zakonski uredila pomoć manastiru Hilandar. Zato se i danas ime kraljice Drage sa poštovanjem pominje u Hilandaru. 

 Bonus video


 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti