Ispravljena besramna greška zaborava: Jedini preživeli Srbin glinskog masakra dobija ulicu u Beogradu

11.08.2021

13:56

0

Autor: Jovana Vrećo

Održana je sednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada na kojoj je usvojen niz inicijativa

Ispravljena besramna greška zaborava: Jedini preživeli Srbin glinskog masakra dobija ulicu u Beogradu
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Na današnjoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojene su inicijative Aleksandra Vučića, u svojstvu građanina, Svetozara Dančua i građana naseljenog mesta Busije da jedna ulica u Beogradu ponese ime Ljubana Jednaka, jedinog preživelog Srbina u masakru koji su izvršile ustaše NDH-a u glinskoj crkvi 1941. godine.

– Ove godine navršilo se 18 godina od najsvirepijeg i najmonstruoznijeg pokolja srpskog naroda na teritoriji nacističke NDH u Drugom svetskom ratu, koji su ustaše izvršile u noći između 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine u glinskoj Crkvi Presvete Bogorodice, ubivši tom prilikom oko 1.700 ljudi. Jedini Srbin koji je preživeo masakr u glinskoj crkvi, epski po svojoj monstruoznosti, bestijalnosti i grozoti, bio je Ljuban Jednak. Imao je 26 godina kada su ga ustaše uhapsile i sa rukama vezanim žicom odvele u Crkvu Presvete Bogorodice. Posle rata Ljuban je nastavio da živi u Glini sve do avgusta 1995. godine, kada je ponovo započeo progon i stradanje Srba u hrvatskoj akciji „Oluja”. Ljuban je ostavio sve što je imao i sa ženom i ćerkom ušao u traktor i postao deo nepregledne kolone u četiri reda koja je gonjena ka Srbiji. Dve godine kasnije Ljuban Jednak je umro u Srbiji, daleko od svog rodnog kraja. Smatram da bismo imenovanjem ulice po ovom mučeniku i heroju u našem glavnom gradu ispravili višedecenijsku besramnu grešku zaborava – deo je inicijative Aleksandra Vučića.

Pročitajte još:

Članovi Komisije usvojili su i inicijative Gorana Vesića, u svojstvu građanina, da se javna površina na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja imenuje skverom Milene i Gage, po velikim glumcima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, kao i da se prostor ispred Bulevara kralja Aleksandra 84 nazove parkom Mike Oklopa, po književniku Milanu Oklopdžiću.

– Sa velikim ponosom, kao građanin Beograda, podnosim inicijativu da se javna površina ispred ulica Mileševske i Cara Nikolaja nazove skverom Milene i Gage, po našim čuvenim glumcima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću. Rođeni u Beogradu, u jeku Drugog svetskog rata, odrasli na asfaltu velikog grada i među zidinama gradskih pozorišta gde su klesali svoj dar, vođeni su idejom da se sve čime mogu da doprinesu kulturi svog naroda nalazi upravo tu, na tlu prestonice. Uloge su se nizale jedna za drugom, uspeh im je bio zagarantovan, jer se takvi talenti i takva bića ne rađaju često. Njihova ogromna ljubav dočekala je starost, a sve što se pisalo o toj ljubavi ne sadrži ni mali delić onoga što su oni između sebe osećali i imali. I zato smatram da Milena i Dragan, kao večni simboli divnog i kulturnog Beograda, moraju biti sačuvani i nezaboravljeni – stoji u inicijativi Gorana Vesića.

Milena Dravić i Dragan Nikolić, Printscreen/Youtube

Kada je reč o inicijativi da se imenuje park po književniku Milanu Oklopdžiću, Goran Vesić je naglasio u inicijativi da se prostor ispred Bulevara kralja Aleksandra 84, na uglu Ulice kneginje Zorke i Bulevara kralja Aleksandra, nazove parkom Mike Oklopa.

– U srpsku istoriju književnosti ušao je sa prvim romanom „CA. Blues” („Kalifornijski bluz”), koji je napisao 1981. godine. Ta knjiga do danas ima kultni status u generacijama čitalaca i učinila ga je uticajnim piscem među brojnim poklonicima. Sa ovom knjigom Milan Oklopdžić je ostavio dubok i trajan trag ne samo u domaćoj književnosti već i na čitavoj javnoj sceni, postavši presedan koji traje i danas. Odajući mu počast na ovaj način, odajemo počast snažnom stvaralaštvu Milana Oklopdžića, beogradskom duhu koji je bio njegov integralni deo, gradskom identitetu koji je neprestano isticao i njegovoj izuzetno važnoj poziciji koju je imao u našem društvu u epohi osamdesetih, ali i kasnije – stoji u inicijativi.

Komisija koju čine akademik Matija Bećković, prof. dr Milivoj Nenin, pesnik Ljubivoje Ršumović, reditelj Miloš Radović i prof. dr Zorica Hadžić, usvojila je inicijativu inicijalnog odbora za podizanje spomenika Dušku Radoviću da se spomen-obeležje velikom srpskom književniku podigne na Topličinom vencu.

Duško Radović, Printscreen/ YouTube

– Naredne godine navršiće se sto godina od rođenja Dušana Radovića. Imajući u vidu koliko su ličnost i delo Dušana Radovića značajne za kulturu grada Beograda, obraćamo vam se sa inicijativom da ovaj književnik na stogodišnjicu rođenja dobije u Beogradu spomen-obeležje koje će ličiti na njegov duh i stvaralaštvo – deo je inicijative inicijalnog odbora.

Usvojen i niz drugih inicijativa

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu Kluba matične kulture Zemuna da se stepenište od Gardoške ulice do platoa Milenijumske kule u Zemunu nazove po istoričaru Miodragu A. Dabižiću. Miodrag A. Dabižić je u svom dugom i plodnom životu doprineo vaspitanju i obrazovanju generacija kao profesor istorije u osnovnim i srednjim školama. Takođe je bio i osnivač Turističkog društva Zemuna 1957. godine.

Komisija je usvojila i inicijativu Udruženja ratnih vojnih invalida da se novo spomen-obeležje žrtvama rata i braniocima otadžbine stradalim u ratovima 1990–1999. godine podigne na javnoj zelenoj površini, na skveru između Hajduk-Veljkovog venca i Nemanjine ulice, ispred Železničkog muzeja.

Pročitajte još:

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu Saveza jevrejskih opština da se postavi kamen-obeležje „Kamen spoticanja” na trotoaru ispred ulaza zgrada u ulicama Kosmajskoj 9, Solunskoj 8, Dobračinoj 30, Gundulićevom vencu 53 i Ulici Andre Nikolića 29.

Takođe, usvojena je inicijativa Zadužbine „Milan Mladenović” da se postavi spomen-ploča muzičaru na zgradi u Ulici Milutina Milankovića 23, kao i inicijativa Udruženja „Mazal” – Jevrejsko žensko društvo da se postavi spomen-ploča na zgradi Robnog magazina „Buli” u Ulici kralja Petra 19.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike