U čast vrsnog naučnika: Beograd će dobiti ulicu Marka Popovića

15.04.2021

13:02

0

Autor: Jovana Vrećo

Čitav život je utkao u istoriju Beograda i da nije bilo njega mnogo manje bismo znali o Beogradskoj tvrđavi, ali i o drugim našim utvrđenjima, manastirima

U čast vrsnog naučnika: Beograd će dobiti ulicu Marka Popovića
Copyright Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je danas u Starom dvoru promociji knjige “Svet srednjovekovnih utvrđenja, gradova i manastira”, koja predstavlja omaž Marku Popoviću i tom prilikom najavio da će po isteku zakonskog roka, ovaj vrsni naučnik dobiti ulicu u Beogradu.

Knjigu su uredili su Vujadin Ivanišević, Vesna Bikić i Ivan Bugarski, a izdata je u saradnji Arheološkog instituta i Omladinskog pozorišta Dadov. Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, sekretar za kulturu Ivan Karl, kao i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković.

Vesić je istakao da srpski narod ne pamti dovoljno ljude koji nisu više živi, a koji su svojim radom to ipak zaslužili.

– U slučaju Marka Popovića situacija je drugačija, jer je imao puno prijatelja, a zadužio je Beograd, ali i Srbiju. Marko Popović je čitav život utkao u istoriju Beograda i da nije bilo njega mnogo manje bismo znali o Beogradskoj tvrđavi, ali i o drugim našim utvrđenjima, manastirima i gradovima. On je sebi za života podigao spomenik u vidu svega što je uradio i napisao – rekao je Vesić, prenosi Beoinfo.

Beoinfo

On je naglasio da će Marko Popović, po isteku roka od tri godine koji nalaže zakon, dobiti ulicu u Beogradu jer je to, kako je rekao, više nego zaslužio.

– Mnogo više ćemo ga se sećati kroz ovakva izdanja knjiga i kroz neke nagrade koje bismo mogli da ustanovimo. Marko Popović bi trebalo da bude uzor mladim naučnicima i da od njega vide kako se voli ova zemlja i njena istorija. Mnogo ideja koje smo ostvarili, pre svega na Beogradskoj tvrđavi, potiču od njega, jer smo, primera radi, posle njegove smrti postavili statuu Slepog guslara, koja je deo spomenika Karađorđu uništenog u vreme Prvog svetskog rata. To je bila njegova ideja – poručio je Vesić.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković je rekla da je sa Popovićem uradila niz izložbi i projekata.

Beoinfo

– Njegovo znanje, iskustvo, inventivnost, posebno su došli do izražaja prilikom rekonstrukcije i izrade izložbene postavke u Kuli Nebojša, a svi koji smo bili uključeni u proces slušali smo i upijali svaku reč – rekla je Olivera Vučković.

Naučni saradnik Arheološkog instituta i član SANU, Dr Vujadin Ivanišević, rekao je da je naučni opus Marka Popovića izuzetno teško svesti na nekoliko rečenica imajući u vidu njegov veliki doprinos u izučavanju gradova, tvrđava i manastira, od rimskog perioda i srednjeg veka do novog doba.

Pročitajte još:

– Arheologija srednjeg veka zauzimala je nezaobilazno mesto u njegovim proučavanjima, zahvaljujući kojima su otkriveni i posebno vrednovani najznačajjniji spomenici naše prošlosti – rekao je Ivanišević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike