Vremeplov: Kako je Zeleni venac dobio ime - nazivu kumovala jedna Nemica

17.10.2021

08:03

0

Obuhvata dve opštine - Savski venac i manjim delom Stari grad, a povezuju ga Prizrenska ulica sa Terazijama i Brankov most sa Novim Beogradom

Vremeplov: Kako je Zeleni venac dobio ime - nazivu kumovala jedna Nemica
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

U samom srcu Beograda smešteno je naselje, za mnoge "žila kucavica" ovog grada - Zeleni venac, poznatiji kao Zelenjak.

Obuhvata dve opštine - Savski venac i manjim delom Stari grad, a povezuju ga Prizrenska ulica sa Terazijama i Brankov most sa Novim Beogradom.

Iako je, sigurno, mnoge put naneo da prođu Zelenjakom, većina ne zna odakle potiče taj naziv.

Naime, čitav taj kraj je dobio ime po kafani koja se nalazila na mestu današnjeg američkog restorana brze hrane.

Priča o njoj počinje sa dolaskom jedne Nemice, gospođe Herman, sa mužem šeširdžijom i troje dece u Srbiju, u potrazi za boljim životom.

Ipak, sudbina je uplela svoje prste. Muž joj se usput razboleo i preminuo, ali je gospođa Herman odlučila da nastavi dalje. Pošto je od muža naučila šeširdžijski zanat, pokušala je da se od toga izdržava u Beogradu.

S obzirom na to da joj baš i nije išlo, odlučila je da zakupi kafanu od poznatog političara i ustavobranitelja Alekse Simića.

Vremenom je uspela da od kafane napravi traženo mesto koje su posećivali svi beogradski boemi, ali i mnoge značajne ličnosti tog vremena.

Printscreen/Google Maps
 

Interesantno je da je umesto da istakne naziv kafane, na ulazu postavila limenu tablu sa vencem od zeleno obojenog lišća, te se smatra da odatle dolazi ime - Zeleni venac.

Simbolika

Postoji više verzija zbog čega je Nemica odabrala da stavi baš zeleni venac.

Ipak, ona najlogičnija, jeste veza sa grobljem, koje se nekada nalazilo blizu kafane, a o čemu je pisao i novinar Vojin Puljević: "Na mestu gde je nekada bilo groblje, na Zelenom vencu, ostala je samo stara grobljanska kafana, koja je i dobila ime po vencima, kojima su kićeni grobovi".

Profimedia
 

Tako je, 20ih godina prošlog veka, kada je otvorena jedna od, za to vreme, najmodernijih pijaca, bilo logično da joj kumuje upravo ova obžinja kafana, po kojoj je ime poneo i čitav kraj.

Sama kafana uspela je da preživi oba svetska rata, a srušena je tek šezdesetih godina prošlog veka, da bi se tu podigla autobuska okretnica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: J. Vrećo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike