Vremeplov: Kako je izgledala prva moderna garaža u Beogradu

25.07.2021

10:00 >> 10:13

0

Autor: J. Vrećo

Izgrađena je po projektu ruskog arhitekte Valerija Staševskog

Vremeplov: Kako je izgledala prva moderna garaža u Beogradu
Muzej automobila na trenutnoj lokaciji u Ulici Majke Jevrosime, Printscreen/ Google maps

Dok je danas “moderna” odnosno “pametna” garaža nezamisliva bez punjača za električne automobile, mestima za invalide i roditelje sa decom, liftove koji vode od nivoa do nivoa, video-nadzora i mogućnosti plaćanja parkinga kreditnim karticama, nekada je to izgledalo mnogo drugačije.

Naime, prva moderna garaža u Beogradu izgrađena je 1929. godine u Ulici Majke Jevrosime 30, na imanju Vlajka Kalenića kao prva moderna garaža u Beogradu.

Pročitajte još:

Izgrađena je po projektu ruskog arhitekte Valerija Staševskog, koji je projektovao akademsku građevinu sa elementima postesecije, a koja je decenijama unazad predstavlja karakterističan spomenik tehničke kulture vremena i nepokretno kulturno dobro.

Objekat je sagrađen u vidu hale, jedinstvenog unutrašnjeg prostora, sa fasadom koja je koncipirana simetrično u odnosu na monumentalno obrađen ulaz nad kojim se nalaze skulpture.

“Vreme”, 1930 – Oglas za garažu iz 1930. godine

S jedne strane u njoj su se čuvali automobili, ali je služila i kao izložbeni prostor za automobile koji se prodaju. Zgrada je imala centralno grejanje, perionicu, uređaje za mazanje i održavanje vozila, a mogla je da zbrine oko 50 automobila.

Ideja je bila da služi poslovnim ljudima koji sami voze svoje automobile i kojima je jedna ovakva garaža neophodna.

Značaj objekta proističe iz činjenice da je zgrada moderne garaže prvi objekat takve vrste ne samo u Beogradu, već i na Balkanu. Po tehničkim mogućnostima nije zaostajala za sličnim objektima u Zapadnoj Evropi.

Pročitajte još:

U ovoj garaži su bili smešteni i automobili učesnika prve beogradske međunarodne automobilske i motociklističke trke, održane 3. septembra 1939. godine, pošto je objekat sagrađen u vidu hale, jedinstvenog unutrašnjeg prostora, sa fasadom koja je koncipirana simetrično u odnosu na monumentalno obrađen ulaz nad kojim se nalaze skulpture.

Bratislav Petković, 24sedam/Goran Sivački

U nekadašnjoj garaži u Majke Jevrosime 30, danas se nalazi Muzej automobila, koji bi, prema najavama gradskih čelnika trebalo da bude preseljen na novu lokaciju na kraju parka “Ušće”, ali i da dobije novi naziv po nedavno preminulom pozorišnom reditelju i dramaturgu Bratislavu Petkoviću.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi