"Stanovi za osobe do 60 kilograma": Da li je ovo najuža(snija) zgrada u Beogradu? (FOTO)

29.09.2021

18:20

0

Investitori u prestonici kao da žele da iskoriste svaki metar slobodnog prostora, pa su počeli da zidaju višespratnice koje izgledaju kao da prkose silama fizike

"Stanovi za osobe do 60 kilograma": Da li je ovo najuža(snija) zgrada u Beogradu? (FOTO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Beograd je u poslednjih nekoliko godina postao veliko gradilište, nove poslovne i stambene zgrade zidaju se na svakom koraku, a sa vremena na vreme iznikne i neka građevina koja je, najblaže rečeno, nesvakidašnja. 

Naime, investitori u prestonici kao da žele da iskoriste svaki metar slobodnog prostora, pa su počeli da zidaju višespratnice koje izgledaju kao da prkose silama fizike.

Najnoviji primer ovakve gradnje je zgrada na Zvezdari, u naselju poznatom kao Cvetanova ćuprija, gde je napravljena verovatno najuža zgrada u Beogradu, široka svega nekoliko metara - taman toliko da se postave dva prozora.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako je za 24sedam objasnio jedan od radnika iz obližnje prodavnice, na ovoj lokaciji radovi su prekinuti pre skoro godinu dana.

- Radnici su bili ovde do septembra, oktobra prošle godine. Od tada nikoga nisam video na gradilištu - rekao je on za 24sedam.

Pored toga što je neverovatno uska, zgrada se nalazi na blagoj padini, čiji nagib ne uliva poverenje, te deluje kao da je višespratnica - kriva.

- Stanovi za osobe do 60 kilograma - napisao je tviteraš koji je okačio sliku zgrade.

"Ogromna kutija šibice. Ko je ovo projektovao?", "Ovde se nameštaj unosi na kant", "Pokušaj pravljenja krivog tornja iz Pize" i "Slim fit zgrada", samo su neki od komentara na društvenoj mreži Tviter.

Cena kvadrata u Cvetanovoj ćupriji oko 1.000 evra

Cvetanova ćuprija spaja naselja Medaković 3 i Veliki Mokri Lug, a u nju je pre nekoliko godina uloženo oko 10 miliona evra, kako bi ispunjavala optimalne uslove za život građana.

Dakle, kada su se stekli uslovi, počela je masovna novogradnja, jer su stanari ranije, kako kažu, "vodili decu i gurali kolica bežeći od kola" - nije bilo trotoara ni ivičnjaka.

Prema aktuelnim oglasima, stan od četrdesetak metara kvadratnih u ovom beogradskom kvartu možete prodati za skoro 50.000 evra, dok uknjižen lux stan od 84 metara kvadratnih, sa parking mestom, košta oko 115.000 evra.

Dakle, cena po kvadratu uglavnom prelazi hiljadu evra, ide od 1.100 do 1.400 u proseku, mada se može naći i nekretnina za oko 800 evra po metru kvadratnom.

Zatvorena dva gradilišta

Građevinski inspektori danas su obavili inspekcijski nadzor izgradnje dva bespravna objekata u Ulici Cvetanova ćuprija broj 70, koji su izgrađeni na katastarskim parcelama broj 1379/3 i 1379/4 KO Veliki Mokri Lug.

Oni su na teren došli u vreme kada su izvođeni radovi na iskopima za temelje.

Radovi na izgradnji oba objekta započeti su bez prethodno pribavljene građevinske dozvole i potvrde o prijavi radova izdatih od nadležnog organa. Na licu mesta doneta su rešenja o zatvaranju oba gradilišta, što je izvršeno stavljanjem crvene trake i znaka "zatvoreno gradilište".

24sedam/L. Đ. T.
 

U daljem postupku građevinski inspektor doneo je rešenja o obustavi i uklanjanju izvedenih radova za oba objekta. Kako investitor nije postupio u ostavljenom roku, doneta su i rešenja o izvršenju koja su prosleđena Odeljenju za izvršenje rešenja građevinskih inspektora.

Građevinski inspektori u su u više navrata vršili kontrolu predmetnih bespravnih radova i ponovno ih zatvarali.

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneta je krivična prijava protiv investitora zbog bespravne izgradnje predmetnih objekata, a građevinski inspektor je obavestio nadležno tužilaštvo o nastavku izvođenja radova nakon izvršenog zatvaranja gradilišta.

"Plazma" zgrada

Primer uske gradnje, kao u Cvetanovoj ćupriji, nije jedini u Beogradu pošto je još uža zgrada pre par godina izgrađena u naselju Medaković. 

Podizanje ove višespratnice 2018. izazvalo je pravu buru u javnosti, a gradilište je ekspresno zatvoreno u maju iste godine, jer su inspektori utvrdili da su se "radovi izvodili bez adekvatne građevinske dozvole, zbog čega je tog istog dana naložena obustava svakog daljeg rada".

Čuveni "slim soliter" ili "plazma zgrada" u ulici Svetozara Zorića bb na Medaković padini, srušena je u julu 2019. do temelja. 

Bandera “izvire” iz kuće

Nelegalne gradnje u prestonici ima na svakom koraku, ali niko ne bi mogao ni da zamisli situaciju u kojoj bandera “izvire” iz kuće.

Printscreen/YouTube
 

Pre par meseci su na društvenoj mreži Tviter osvanule fotografije na kojima se vidi kako su stepenice jednog ugostiteljsko-prehrambenog objekta “okružile” banderu, što sigurno nije po propisima.

Još neverovatnija fotografija zabeležena je u jednoj beogradskoj opštini, gde je bandera postala sastavni deo zgrade.

Printscreen/Youtube
 

Mnogi koji su videli fotografiju pomislili su da se radi o foto-montaži, te da je nemoguće da je neko to u stvarnosti uradio. Međutim, ovaj objekat zaista tako izgleda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike