Uprkos rigoroznim kaznama - ilegalna gradnja cveta: "Odgovaraće svi koji grade mimo zakona"

08.04.2021

07:30 >> 17:54

0

Autor: Jovana Vrećo

Skupština Srbije je pre pet godina usvojila Zakon o ozakonjenju objekata, sa ciljem da se omogući jeftinija i jednostavnija legalizacija nelegalno izgrađenih

Uprkos rigoroznim kaznama - ilegalna gradnja cveta: "Odgovaraće svi koji grade mimo zakona"
Copyright Ilustracija, Antonio Ahel/ATAImages/Pixabay

Bespravna gradnja u glavnom gradu u poslednje vreme uzela je maha, te su u velikom broju na opštinama poput Zvezdare, Vračara i Voždovca vidljiva divlja gradilišta, protiv kojih se udruženi građani svakodnevno bore, ali i gradske vlasti koje po tvom pitanju imaju izričit stav – odgovaraće svi koji grade mimo Zakona.

Problem sa divljom gradnjom prisutan je kako u užem, tako i u širem centru grada, a čini se da je najveći “trend” na Vračaru, čiji su predstavnici Društva za ulepšavanje Vračara i Udruženja “Topolska” najglasniji na društvenim mrežama i apeluju na nadležne da reaguju kako bi se duh tog dela grada zadržao.

Da udruženi građani mogu da izvojevaju još jednu pobedu, svedoči i nedavni slučaj uklanjanja nelegalno postavljene konstrukcije na zelenoj površini u Bulevaru kralja Aleksandra 243.

Pročitajte još:

U pitanju je izgradnja bašte jednog lokala, gde su vlasnici želeli preko zelene površine da naprave i dodatni “kafić na otvorenom”.

– Mala pobeda u nizu borbi koje nam tek predstoje da naša Šljunkara, Peti parkić, Lion, Bulbulder, Zvezdarska šuma budu bez divlje i nelegalne gradnje, čisti i zeleni – pisalo je u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Kako su iz Sekretarijata za inspekcijske poslove svojevremeno objasnili za 24sedam, stranka, na svako rešenje, može da uloži žalbu drugostepenom organu – Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, shodno zakonskim propisima.

Takođe, nakon odluke drugostepenog organa, stranka može da pokrene upravni spor pred Upravnim sudom.

“Ko bespravno gradi – odgovaraće”

Društvo za ulepšavanje Vračara

U javnosti su se nedavno pojavile špekulacije po kojima bi trebalo biti usvojen novi Zakon o ozakonjenju. Međutim, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je tu informaciju pre dva dana oštro demantovao.

– Da vam kažem vrlo jasno i otvoreno: neće biti donet novi zakon niti se sprema. Svi oni koji grade bespravno odgovaraće prema Zakonu jer oni otimaju pare iz budžeta – kazao je Vesić.

U najavi je, kako je rekao Vesić u emisiji “Fokus”, i sastanak sa tužilaštvima ovih dana, sa kojima bi trebalo da bude reči o tome kako da se brže procesuiraju oni koji grade bespravno.

Rigorozne kazne

Bespravna gradnja je od 2002. u Srbiji krivično delo za koje su zaprećene rigorozne kazne, a za povrede službenog znaka, pečata i žute trake zaprećena je i zatvorska kazna do osam godina.

Pored toga, on je još jednom je ponovio da se ilegalnom gradnjom rizikuje da se zgrade koje se ne grade u skladu sa građevinskim pravilima i nemaju dozvole budu nebezbedne i nesigurne.

– Kada legalno gradite morate da izdvajate vodovod, kanalizaciju, parking, a nelegalnom gradnjom opterete se postojeće mreže i nema dovoljno parking prostora – istakao je zamenik gradonačelnika.

Kao primer, naveo je naslelje Mirijevo, za šta sada mora da se izdvoji 60 miliona dinara da bi se rešio problem kolektora za šest bespravnih zgrada, gde nema kanalizacije. Sličan problem postoji i u Vojvode Vlahovića i u još na nekoliko mesta.

– Moja poruka je da građani ne slušaju prevarante, makar bili i iz Gradske uprave. Neće biti novog zakona – podvukao je Vesić.

Šta kaže Zakon?

Profimedia

Prošlo je pet godina od kada je Skupština Srbije usvojila Zakon o ozakonjenju objekata, sa ciljem da se omogući jeftinija i jednostavnija legalizacija nelegalno izgrađenih objekata.

Usvojenim Zakonom je tada predviđeno da taksa za objekte do 100 metara kvadratnih iznosi 5.000 dinara, do 200 kvadrata 15.000, do 300 kvadrata 20.000 dinara, a preko 300 kvadrata 50.000 dinara.

Kada je reč o komercijalnim objektima, taksa do 500 kvadrata iznosiće 250.000 dinara, za objekte od 500 do 1.000 kvadrata 500.000 dinara, za one preko do 1.500 kvadrata milion dinara, a preko te kvadrature tri miliona dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike