"Ugrožavali javni interes i bezbednost građana": Za manje od tri godine srušen 41 bespravan objekat

27.05.2021

09:12 >> 08:56

0

Autor: Jovana Vrećo

U ovoj godini je doneto više od 270 krivičnih i drugih kaznenih prijava, zatvoreno oko 150 bespravnih gradilišta i doneto više od 550 rešenja sa različiti

"Ugrožavali javni interes i bezbednost građana": Za manje od tri godine srušen 41 bespravan objekat
Copyright Ilustracija, Antonio Ahel/ATAImages/Pixabay

U Beogradu je za manje od tri godine, stupanjem na snagu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, srušen 41 bespravan objekat, kažu u gradskom Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

– Reč je o objektima koji su ugrožavali javni interes i bezbednost građana, bahatim investitorima koji su zidali i izvodili bespravne radove u neposrednoj blizini vrtića, muzeja i školskih dvorišta – navela je za Tanjug sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović.

U ovoj godini su, kaže, uklonjena tri bespravna objekta i to u centralnim gradskim opštinama, doneto više od 270 krivičnih i drugih kaznenih prijava, zatvoreno oko 150 bespravnih gradilišta i doneto više od 550 rešenja sa različitim nalozima mera.

24sedam/Katarina Mihajlović

Božović je rekla da se pandemija koronavirusa odrazila i na rad inspekcijskih organa, navodeći da je tokom vanrednog stanja inspekcija poštovala uredbe Vlade Srbije i da su sva prinudna izvršenja odlagana, a kasnije sukcesivno sprovođena.

U toku prošle godine u Beogradu je, precizirala je Božović, ukolonjeno 15 bespravnih objekata.

Istakla je da je osnovni prioritet inspekcije postupanje po prijavama građana i da kada građani izraze zabrinutost za svoju i bezbednost svoje imovine, inspekcija odmah izlazi na teren.

– Ukoliko je takvo gradilište bespravno, zatvaramo ga i donosimo rešenje o rušenju – rekla je Božović i naglasila da inspekcija izvršava svoja rešenja.

Pixabay

Pojasnila je da je svaka opština specifična za sebe i dodala da postoje opštine u kojima, pre svega zbog njihove teritorije, postoji veći broj nelegalnih objekata, te da to datira još iz vremena ratova u bivšoj Jugoslaviji 90-ih godina, kada su se ljudi naseljavali.

Podsetila je da svi nelegalni objekti ulaze u program za ozakonjenje, ukoliko su zidani pre 2015. godine i dodala da inspekcija ne ruši objekte koji su u postupku ozakonjenja, dok ozakonjenje ne bude pravosnažno okončano.

Pročitajte još:

– Sa druge strane, imamo centralne gradske opštine u kojima nema ili vrlo malo ima bespravnih objekata, ali zato imamo odstupanja od izdatih građevinskih dozvola, takozvanu nadogradnju. Počeli smo da uklanjamo i nadogradnje, kao što je na primer slučaj u Krunskoj 79 u centru grada, gde je investitor dobio rešenje za sanaciju krova, a napravio skoro dva sprata više – rekla je Božović.

Dodala je da je inspekcija sprovela to rešenje i poručila da će se nastaviti sa praksom uklanjanja bespravnih nadogradnji.

Sekretarijat za inspekcijske poslove obuhvata građevinsku, komunalnu, saobraćajnu i ekološku inspekciju u kojima su trenutno zaposlena 174 inspektora, a Božović kaže da je pri kraju sprovođenje konkursa za prijem novih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike