Vila na Vračaru - nova meta investitora: Grad najavio rušenje predratne zgrade na Neimaru (FOTO)

28.04.2021

17:30 >> 09:11

0

Autor: Jovana Vrećo

Planom Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Beograda, predviđeno je da ta zgrada u Ulici Internacionalnih brigada 47, uprkos tome što je pod zaš

Vila na Vračaru - nova meta investitora: Grad najavio rušenje predratne zgrade na Neimaru (FOTO)
Copyright 24sedam/Profimedia

Da je “varvarsko divljanje investitora” uzelo maha u Beogradu, kako poručuje nekoliko udruženja građana, najbolje pokazuje najavljeno rušenje u prestoničkom naselju Neimar.

U saopštenju Grada navodi se da je planom Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Beograda, predviđeno da zgrada u Ulici Internacionalnih brigada 47 bude srušena, da bi na tom mestu bio izgrađen objekat sa tri sprata i četvrtim, povučenim.

Posted by Društvo za ulepšavanje Vračara on Понедељак, 26. април 2021.

S druge strane, Društvo za ulepšavanje Vračara, Udruženje Topolska i Društvo za uređenje i ulepšavanje Кrunskog venca saopštili su da je upravo ta vila –  najnovija meta investitora, stoga oni traže da se čitav proces zaustavi dok Skupština Beograda ne usvoji Plan zaštite Neimarske padine, što je predviđeno najkasnije za jun.

– Zahtev za usvajanje tog urbanističkog projekta podnelo je privredno društvo “Fimco Invest” iz Beograda. Sekretarijat je juče objavio oglas Javne prezentacije urbanističkog projekta za izgradnju stambenog objekta na mestu na kome se nalazi sadašnja predratna vila – navodi se u saopštenju.

Udruženja insistiraju da se pod hitno obustavi usvajanje tog projekta, a predsednik Društva za ulepšavanje Vračara Aleksandar Arsenijević za 24sedam ističe da investitori koriste to što na Skupštini grada Beograda nije usvojen Plan zaštite Neimarske padine, koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, te da pokušavaju da iskoriste period do juna kada bi ovaj Plan trebalo da se nađe na sednici i bude usvojen.

Aleksandar Arsenijević Printscreen/N1

– Možemo očekivati ovakvu vrstu lova u mutnom sve dok se Plan ne usvoji. Naša namera je da svim sredstvima zaustavimo dalje rušenje kulturnoistorijskih, arhitektonskih vrednosti Vračara, pa samim tim i Neimara, do donošenja mera zaštite i očuvanja – kaže Arsenijević.

Pretpostavlja se da je, kako kaže, u pitanju “isključivo stambeni objekat”, te da su zbog toga investitor i vlasnik ili vlasnici pronašli “zajednički jezik”, zbog čega naš sagovornik misli da je u pitanju značajan materijalni interes kako jednih, tako i drugih.

Vila stara skoro vek

U konkretnom slučaju, prema rečima našeg sagovornika, radi se o vili iz 1930. godine, koja je u to doba bila u vlasništvu inženjera Antića, a koja je izgrađena po projektu čuvenog arhitekte Đura Borošića.

Arsenijević navodi da je Plan zaštite Neimarske padine tek u fazi usvajanja, te nije omogućen uvid, ali pretpostavlja da su određeni stepeni zaštite za svaki pojedinačni objekat, odnosno koji se ne smeju dirati, na kojima su dozvoljene izmene uz očuvanje fasade ili spratnosti, kao i oni koji su predviđeni za rušenje.

– Iskreno sumnjam da je Zavod za zaštitu spomenika kulture ovu vilu predvideo za rušenje, pre će biti da je za nju određen najviši stepen zaštite. Ali, hajde da sačekamo. U svakom slučaju je nedozvoljivo da se do usvajanja Plana pristupa rušenju i uništavanju arhitektonske baštine – zaključuje predsednik Društva za ulepšavanje Vračara.

“Bahatost bez granica”

Printscreen/Google Maps

Podsetimo, pre nešto više od 10 dana, bilo je sporno i rušenje vile u Topolskoj ulici 19 na Vračaru koji su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a za koje je zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao da je to – “bahatost bez granica”.

Ipak, na sreću, radovi su dan kasnije obustavljeni.

Tada je Zavod saopštio da će ti radovi biti nastavljeni po obezbeđivanju konzervatorskog nadzora i podsetio da taj objekat predstavlja značajan deo kulturno-istorijskih vrednosti Krunskog venca, te da ga je potrebno trajno sačuvati.

Zavodu je dostavljena anonimna prijava da se na tom objektu izvode radovi na rušenju njegovih delova, a u saopštenju piše da je predstavnik Zavoda, u prisustvu građevinskog inspektora, izvršio uvid u stanje objekta i navedene radove.

Pročitajte još:

Takođe, utvrđeno je da se u prednjem delu parcele nalaze delovi srušenog ogradnog stuba.

– S obzirom na to da je Zavod za zaštitu spomenika kulture izdao akt o uslovima za preduzimanje mera tehničke zaštite za rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju stambenog objekta na toj lokaciji, obaveza investitora je da se obrati Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prijavi početak izvođenja radova, kao i da obezbedi konzervatorski nadzor, što do danas nije urađeno – stoji u saopštenju.

Radovi na objektu su obustavljeni i biće nastavljeni tek po obezbeđivanju konzervatorskog nadzora Zavoda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike