Zemun se 12. dana od početka bombardovanja našao na udaru NATO agresije: Dva projektila oštetila su Labudicu na Avijatičarskom trgu

05.04.2021

07:05 >> 17:52

0

Ispred zgrade Komande RV i PVO u Zemunu 2000. postavljena je spomen ploča poginulim pripadnicima RV i PVO sa 40 imena, kojima se svakog 24. marta odaje pošta

Zemun se 12. dana od početka bombardovanja našao na udaru NATO agresije: Dva projektila oštetila su Labudicu na Avijatičarskom trgu
Copyright Vikipedia

Od početka nezakonite NATO agresije na Srbiju, 12. dan, u noći između 4. i 5. aprila 1999. godine, po prvi put gađan je centar Zemuna, prilikom čega je deliminično uništena ispražnjena zgrada Doma vazduhoplovstva.

Razornim udarima NATO vazduhoplova, sa dva projektila, u četiri sata ujutru, bile su urušene Komanda Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Glavnoj ulici. Pored njih, srušene su i kasarne “Aleksa Dundić” (Konjička škola) i “Radovan Medić”.

Ujutro u četiri časa i osamnaest minuta, zgrada je oštećena u NATO napadu, sa dva projektila koja su pogodila središnji segment iz Glavne ulice i kulu sa dvorišne strane.

Vikipedia

Ispred zgrade Komande RV i PVO u Zemunu 2000. postavljena je spomen ploča poginulim pripadnicima RV i PVO u odbrani od NATO agresije 1999. sa 40 imena, kojima se svakog 24. marta, prvog dana bombardovanja, odaje pošta i pomen.

Pored centra Zemuna, 5. aprila na Dunavu je srušen i novi železnički most između Bogojeva i Erduta.

Figura Ikara simbolizuje namenu Doma vazduhoplovstva

Printscreen/Google Maps

Zgrada Komande vazduhoplovstva u Zemunu je sagrađena 1935. godine, prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana, na mestu zgrada nekadašnje Vojne komande u Zemunu.

Građena je sa osnovom u obliku četvorougla, sa unutrašnjim dvorištem i predbaštom. Postavljena je kao samostalna blok-zgrada, koncipirana i kao deo zgrade Zemunske vojne komande u Glavnoj ulici broj 5, sa kojom čini urbanističku celinu.

Simetrični volumen glavne fasade naglašen je bočnim rizalitima prizemlja i prva dva sprata. Bočnu fasadu karakteriše ujednačen ritam građevinskih otvora i diskretno i odmereno postavljena voluminozna figura Ikara rad vajarke Zlate Markov, koji je svojom mitološkom simbolikom vezan za značenje i namenu objekta. Objekat odlikuje originalnost, likovna izražajnost, unutrašnja dinamika i sklonost ka detalju.

Most je nekoliko puta obnavljan

Wikimapia

Železnički most kod Bogojeva izgrađen je 1911. i obnavljan je nekoliko puta. Prvi put 1914. godine, drugi put oštećenja na njemu otklonjena su 1916., a stradao je i za vreme Drugog svetskog rata i ponovo obnovljen 1948., dok je poslednje radove na njemu izvela beogradska “Mostogradnja”.

Železnički saobraćaj na tom mostu, koji povezuje Bogojevo u Srbiji i Erdut u Hrvatskoj, normalizovan je 15. decembra 2006. godine.

Pročitajte još

Vlada Hrvatske je za obnovu mosta, pomoću donacija vlada Norveške i Belgije, obezbedila 400.000 evra, a preostalih 309.000 evra je dala Vlada Srbije.

Podsetimo, 24. marta obeležena je 22-godišnjica od kada su počeli vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ. To nisu bili samo vazdušni napadi u kojima je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi, to je bio udar na sve vrednosti kojima su nas do tada “učili” baš oni koji su na nas bacali bombe.

Bez trunke griže savesti i bez izvinjenja, čak i posle više od dve decenije, sa jednim ciljem, 78 dana je trajao teror nad našom državom, nad našim pravnim sistemom i nad našim životima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike