Skandalozno ugrožavanje privatnosti i intime: Kamere snimaju žene u kabinama za presvlačenje!

02.06.2021

16:30 >> 19:13

0

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuće postupak

Skandalozno ugrožavanje privatnosti i intime: Kamere snimaju žene u kabinama za presvlačenje!
Copyright 24sedam

Prilikom isprobavanja garderobe u kabini butika “Berška” u tržnom centru “Ušće”, jedna sugrađanka je primetila da je sigurnosna kamera snima. Ova neprijatnost pokrenula je pitanje zloupotrebe privatnosti, kako u javnim objektima, tako i na javnim mestima, ali i pitanje o propisima za postavljanje video-nadzora.

O ovom slučaju oglasila se modna blogerka Branislava Antović, koja je na svom instagram-profilu napisala da se žena koja je primetila da je kamera snima obratila zaposlenima i obezbeđenju pomenute radnje, ali su se oni, kako navodi, pravili ludi i govorili da to nije kamera.

Printscreen/Instagram/brana_antovic

Međutim, njen suprug i ona sve su prijavili policiji i potvrđeno im je da je u pitanju kamera, da se rotira za 180 stepeni, te da snima u odličnoj rezoluciji.

Takođe, navodi da su se ženi koja je doživela neprijatnost javili bivši zaposleni te radnje, koji su potvrdili da kamera snima, ali da, navodno, te snimke ne sme niko da gleda, osim ako dođe do krađe, kada se snimci ustupaju policiji.

24sedam

Povodom ovog slučaja mnogi građani se pitaju kako je zakonski dozvoljeno da kamera bude postavljena na tom mestu, a mnoge žene brine i to što još uvek nije poznato ko je sve imao uvid u takve snimke, kao i za šta se koriste i da li je njihova distribucija moguća.

Poverenik ispituje slučaj

24sedam/Milica Vujović

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti će pokrenuti postupak nadzora radi utvrđivanja da li su kamere u tržnom centru snimale osobe koje se nalaze u kabinama za presvlačenje.

– O ishodu nadzora javnost će biti blagovremeno obaveštena – navodi se u saopštenju poverenika.

Kamere ne smeju da ugrožavaju intimu

24sedam

Kada je reč o propisima za postavljanje video-nadzora, Jovanka Nikolić iz Asocijacije potrošača Srbije (APOS) za 24sedam ističe da izričito piše da kamere ne smeju da stoje na mestima gde ugrožavaju privatnost građana, a posebno ne u kabinama gde je izložena i intima građana.

24sedam

– Kada je u pitanju trgovac ili bilo koji drugi poslodavac, on mora imati pravilnik u kojem piše u koje svrhe će kamere biti korišćene, i takođe, on mora da bude okačen na vidnom mestu, a pre toga pokazan zaposlenima – ističe ona.

Nikolićeva dodaje da ukoliko dođe do toga da video-snimci isplivaju u javnost, građani imaju pravo da podnesu krivične prijave protiv poslodavca.

Ugrožen i integritet kupaca

Ana Toskić Cvetinović Printscreen/YouTube

Prema rečima Ane Toskić Cvetinović, izvršne direktorke organizacije “Partneri za demokratske promene Srbije” (“Partneri Srbija”), kamere u butiku služe da se sačuva imovina, ali u ovom slučaju mesto gde su one postavljene ugrožava privatnost i integritet kupaca i stoga je to apsolutno nezakonito.

– Za mesto gde kamere smeju biti postavljene postoje određena načela, tačnije smernice, na osnovu kojih video-nadzor u najmanjoj meri treba da obuhvata lične podatke građana. Takođe, ukoliko su kamere postavljene na javnom mestu, lice građanina bi trebalo da se izbegne, a kamoli intimni delovi – napominje za 24sedam Ana Toskić Cvetinović.

Pročitajte još

Naša sagovornica navodi da kupci moraju biti obavešteni o tome da kamere rade, ali i razlog toga.

Poslodavac ima pravo da zaštiti svoj interes

Video-nadzor postao je uobičajen i po firmama, i to, ističe naša sagovornica, ne mora da bude protivzakonito.

– Poslodavac ima legitimno i legalno pravo da zaštiti svoj interes, odnosno imovinu, pa to važi i za kamere. Ali one moraju da se koriste tako da štite imovinu, a ne da služe za praćenje kretanja zaposlenih. Generalno, zabranjeno je prikupljanje podataka koji nisu neophodni – navodi Ana Toskić Cvetinović.

Šta kaže Zakon?

Profimedia

Zakon o privatnom obezbeđenju (“Sl. glasnik RS”, br. 104/2013, 42/2015 i 87/2018) u članu 32. propisuje da kada se poslovi zaštite objekta ili prostora koji se koriste za javnu upotrebu vrše uz upotrebu uređaja za snimanje slike, pravno lice i preduzetnik za privatno obezbeđenje dužni su da na vidljivom mestu istaknu obaveštenje da je objekat ili prostor zaštićen video obezbeđenjem, a korisnik usluga je obavezan da to prihvati i arhivirane snimke čuva najmanje 30 dana i da ih, na zahtev, stavi na uvid ovlašćenom policijskom službeniku, da se isti podaci mogu koristiti samo u svrhu za koju su prikupljeni, te da je zabranjeno ustupanje trećim licima i javno objavljivanje ovih podataka, osim u slučajevima predviđenim zakonom.

Takođe, član 68. istog zakona propisuje da se podaci koji su prikupljeni u vršenju posla privatnog obezbeđenja mogu koristiti samo u svrhu za koju su prikupljeni i ne mogu se ustupati trećim licima ili javno objavljivati, osim ako je drugačije propisano ili ugovoreno, da lice na koje se podaci odnose ima pravo da zahteva da mu se prikupljeni podaci stave na uvid, što obuhvata pravo na pregled, čitanje i slušanje podataka, kao i pravljenje zabeleški, a o svom trošku i dobijanje kopija podataka (fotokopiju, audio kopiju, video kopiju, digitalnu kopiju i sl.)…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike