Zindan kapija na Kalemegdanu obnovljena i otvorena za posetioce: "Pustićemo u svetski etar priču o našem srpskom srednjem veku"

29.05.2024

13:47

0

Zindan kapija je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i jedan је od temeljnih monumenata naše kulture - rekao je v. d. direktorа Beogradske tvrđave

Zindan kapija na Kalemegdanu obnovljena i otvorena za posetioce: "Pustićemo u svetski etar priču o našem srpskom srednjem veku"
Zindan kapija - Copyright Beoinfo

Zindan kapija Beogradske tvrđave danas je, nakon dve godine rekonstrukcije, otvorena za posetioce. Izgrađena je sredinom 15. veka i tada je bila jedini ulaz u grad, a od danas je uz podršku krovne asocijacije proizvođača rukotvorina iz cele Srbije "Etno mreža" i udruženja za očuvanje starih zanata i veština "Beli orlovi" zvanično otvorena za građane.

- Danas je otvoren jedan od najvećih simbola Beogradske tvrđave i grada Beograda. Radovi na Zindan kapiji bili su veoma kompleksni i zahtevni. Zindan kapija je sa svoje dve okrugle kule zvanično završena. Ona je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i jedan је od temeljnih monumenata naše kulture - rekao je v. d. direktora Beogradske tvrđave Nemanja Šegrt, i najavio rekonstrukciju Vidin kapije u donjem gradu kompleksa tvrđave.

Direktorka "Etno mreže" i NALED-a Violeta Jovanović izrazila je zadovoljstvo zbog rekonstruisanog prostora koji je "jedan od simbola Beograda i Srbije".

- Kroz ovakav prostor postajemo deo turističke mape. Zahvaljujemo Beogradskoj tvrđavi, Гradu Beogradu i brojnim institucijama kojе su nam pomoglе, ali ističemo posebnu zahvalnost ministru Vesiću, koji nam je pružio podršku u radu - dodala je Jovanovićeva.

Predstavnik udruženja "Beli orlovi" Vladimir Blagojević rekao je da to udruženje postoji već 15 godina i da kroz brojne radionice podržava očuvanje kulturne baštine Srbije.

- Na ovaj način pustićemo u svetski etar priču o našem srpskom srednjem veku. Ne o bajkama, već o stvarnim istorijskim pričama - dodao je Blagojević.

Za posetioce je otvoren i izložbeni prostor udruženja koji će kroz postavku oklopa, oružja i brojnih eksponata podržati ideju da se Zindan kapija ucrta na mapu turističkih ruta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike